Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Budapesten járt az ESA főigazgatója
(Rovat: Szakmapolitika, Európai űrpolitika , Nyereség az országnak - 2016.04.27 14:15.)

Johann-Dietrich Wörner ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban folytatott megbeszéléseket.

Először látogatott hazánkba az Európai Űrügynökség (ESA) első számú vezetője, mióta Magyarország tavaly novemberben a szervezet teljes jogú tagjává vált. Johann-Dietrich Wörner főigazgatót a kormány nevében Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára és Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője fogadta 2016. április 27-én, Budapesten.

A megbeszélés fő témája a gazdaságélénkítés volt, de szó esett a magyar űrkutatás és űripar eddigi sikereiről, a tagság nyújtotta új lehetőségekről is.

Kara Ákos a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: „A magyar szakemberek a legösszetettebb űrprogramokban rendszeresen bizonyítják az űrtechnológiában és a kapcsolódó területeken való felkészültségüket és alkalmasságukat. Az Európai Űrügynökség az egyik programján keresztül, általános technológiafejlesztéssel segíti elő az űriparban használt műszaki megoldások elterjedését más iparágakban.”

A programhoz való csatlakozás lehetőséget ad a magas hozzáadott értéket előállító, csúcstechnológiát alkalmazó iparágak és szolgáltatások közötti együttműködésre és a megfelelő kapcsolódási pontok kialakulására. A Magyarország számára kiemelten fontos innovatív szektorok fejlesztésének céljával összhangban elősegíti a gazdaságélénkítést és munkahelyteremtést.

Az egyeztetésen az is elhangzott: Magyarország ESA csatlakozását minden parlamenti párt támogatta. A program az űrtevékenységhez közvetlenül kötődő magyar vállalkozások és kutatóintézetek mellett számos kapcsolódó terület számára ad esélyt és lehetőséget.


Az ESA főigazgatója. (Kép: ESA / S. Corvaja)

Johann-Dietrich Wörner elmondta, hogy az ESA programjai széles társadalmi rétegek életminőségének javítását szolgálják. Az űripar vívmányainak felhasználásával ugyanis olyan űralkalmazások jönnek létre, amelyek a mindennapi élet szerves részévé válnak. A főigazgató kiemelte a Magyarország szempontjából fontos mezőgazdaságot és a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket, továbbá rámutatott arra, hogy a meteorológián, helymeghatározáson át egészen a szórakoztatóiparig minden terület összefüggésbe hozható az űrkutatással és űriparral.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy Magyarország számára nagy jelentőséggel bír majd a 2016 decemberében, Svájcban megrendezendő Miniszteri Szintű Tanácsülés, ahol hazánknak is lehetősége lesz feliratkozni a választható programokra.

Az ESA főigazgatóját látogatása során a Parlamentben Jakab István, az Országgyűlés alelnöke fogadta, továbbá találkozott a fenntartható fejlődés, a gazdasági és a vállalkozásfejlesztési bizottságok vezetőivel is. (Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024