Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Meghosszabbított PECS-megállapodás
(Rovat: Szakmapolitika - 2013.11.02 08:15.)

Magyarország és az ESA meghosszabbították az Európai Együttműködő Államok Terve (PECS) programban való részvételt. Az aláírásra október 17-én, Párizsban került sor.

A PECS program keretében a hazai cégek, kutatóhelyek, egyetemek és civil szervezetek 2003 óta vehetnek részt az Európai Űrügynökség bizonyos programjaiban. Azért hozták ezt a státuszt (a PECS program részes országa az ESA „Európai Együttműködő Állama”), hogy egy ilyen együttműködéssel az országot felkészítsék a csatlakozásra, arra, hogy a befizetett tagdíj visszapályázására alkalmassá váljon. Magyarországon eddig a program keretében közel 100 szerződést kötöttek. Több kísérlettel is jelen voltunk/vagyunk a Nemzetközi Űrállomáson, általános cubesat-platform építésébe kezdtünk, számos magyar műszer működik a Rosetta üstököskutató űrszondán, részt veszünk a BepiColombo és a JUICE programok előkészítésében, az ESA már működő és indítás előtt álló űrtávcsőinek megépítésében, tudományos adataik kiértékelésében is közreműködünk, és még sorolhatnánk.


A PECS Megállapodást Magyarország elsőként, még 2003-ban aláírta. Az 5 évre szóló egyezményt 2008-ban a Kormány meghosszabbította, a PECS-ben minket követő országok ez alatt az időszak alatt pedig sorra az ESA teljes jogú tagjává váltak (Csehország, Románia, Lengyelország). S hogy miért volt szükség a PECS meghosszabbítására, mikor az ESA teljes jogú tagjává kívánunk válni? A csatlakozási tárgyalások az Európai Űrügynökséggel hamarosan megkezdődnek. Azonban a tárgyalások lezárására és a csatlakozási szerződés aláírására nyilván várni kell. Bár nem tudjuk, mennyi ideig tart majd a tárgyalás, de információink szerint a 3 friss ESA-tag esetében meglehetősen elhúzódtak, egy-másfél, de volt, ahol (adminisztratív okokból) két év is eltelt. Így mindenképpen szükséges volt a PECS meghosszabbítására, különben hivatalos kapcsolataink november 5-én megszakadtak volna.

A miniszterelnök 126/2013. (X. 2.) ME határozata alapján kezdődött, a PECS meghosszabbításokkal kapcsolatos tárgyalások eredményét a Kormány az 1699/2013. (X. 4.) sz. határozatával fogadta el. A kissé hosszú című megállapodás (teljes neve: „Megállapodás Magyarország Kormánya és az Európai Űrügynökség között a Magyarország Kormánya és az Európai Űrügynökség Európai Együttműködő Állam Megállapodásának meghosszabbításáról”) értelmében hazánk a november 5-én lejáró második ötéves PECS-periódusunkat kiterjeszti.

A most aláírt egyezmény a fentieket külön hangsúlyozza is. Egyrészt szerepel benne, hogy Magyarország benyújtotta csatlakozási kérelmét (ezt követik majd a tárgyalások), s hogy a PECS kiterjesztése a csatlakozási szerződés hatályba lépéséig, de legkésőbb 2015. november 5-ig tart. A megállapodást október 17-én az ESA Tanács ülését követően az ESA részéről Jean-Jacques Dordain, az ESA főigazgatója, a Magyar Kormány részéről Horvai Ferenc vezető tanácsos írta alá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024