Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy újabb lépéssel közelebb az ESA-hoz
(Rovat: Szakmapolitika, Nyereség az országnak , Európai űrpolitika - 2003.04.07 08:26.)

Reményeink szerint a mai nap kisebb "történelmet" ír a hazai űrtevékenységben. Ma délelőtt 11:30-kor ugyanis J.-P. Poncelet az ESA stratégiai igazgatója és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter aláírja hazánknak az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (PECS) történő csatlakozásáról szóló dokumentumot.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, a magyar űrkutatás felügyelő minisztere, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke a Magyar Köztársaság kormánya nevében 2003. április 7-én 11:30 órakor aláírja az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (Plan for European Co-operating States, PECS) történő csatlakozásról szóló megállapodást. Az ESA részéről - dr. Antonio Rodotá főigazgatótól kapott felhatalmazás alapján - Jean-Pol Poncelet, az ESA stratégiai igazgatója (Director of Strategy).

Az Európai Űrügynökség PECS programja
Magyarországnak 1991 óta volt általános együttműködési megállapodása az ESA-val. Hazánk 1998 óta - eredményesen - részt vett az ESA PRODEX programjában. Mindkét lépést Magyarország elsőként tette meg a régióból. Most az ESA PECS programjához is Magyarország csatlakozik elsőként a térségünkből.
Magyarország 1999-ben érdeklődött először hivatalosan az ESA tagság feltételeiről. Az 1999 októberében magyar kezdeményezésre Budapesten az ESA lehetséges keleti bővítéséről tartott regionális űrpolitikai tanácskozáson világossá váltak ESA tagságunk akadályai (túl magas tagdíj, nem elég erős ipar a befizetett összeg visszapályázásához). Erre válaszul átmeneti, a teljes jogú tagság elérését segítő megoldásként dolgozta ki az ESA 2001-re a PECS programot.
Megalkották az Európai Együttműködő Állam (European Co-operating State) fogalmát és kidolgozták a EEÁ-k működését részletesen szabályozó programot (PECS). A program lényege, hogy a csatlakozó ország minimum évi 1 millió euro részvételi díjat fizet, amelynek kb. 90%-a a befizető ország kutatóhelyei és vállalkozásai (KKV) által visszapályázható. A pályázatok elfogadásáról azok minőségének megítélése után az ESA illetékes szakmai bizottságai döntenek.
Az Európai Űrügynökségről általános információkat, valamint a PECS program további részleteit a mellékletek tartalmazzák.

Előkészületek a PECS csatlakozásra
Bízva mihamarabbi csatlakozásunkban, az ESA már 2002-ben megkezdte annak a hazai vállalkozói körnek a feltérképezését, amely alkalmas lehet a magyar befizetés visszajáró részének (kb. 90%) visszapályázására. Az ESA és a MŰI elképzelése alapján a következő témakörökben gondolkodtunk: a Föld megfigyelése és a távérzékelés alkalmazásai, szoftverfejlesztés és hardverépítés, ezzel összefüggő mérnöki munkák, navigációs alkalmazások, mikrogravitációs programok, beleértve a fizikai és élettani mikrogravitációs témákat, valamint alapkutatások. E témakörökben ESA előadók bevonásával az ESA tematikus konferenciákat tart Magyarországon.
Az első konferenciát a Föld megfigyelése témakörben 2002. IX. 5-6-án rendeztük. Az ESA és a MŰI mellett a hazai társrendező a HUNAGI (térinformatikai szövetség) volt, a konferencián 10 cég és 12 egyéb intézmény képviselői vettek részt. A sorozat második konferenciáját 2002. X. 30-31-én tartottuk, a konferencia hazai társrendezői a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A konferencián mintegy 37 cég és egyéb intézmény részéről 55 fő vett részt. További témákban 2003-ban újabb konferenciákat tartunk.
Az első pályázatok a napokban érkeznek be a MŰI-be. A pályázatok elfogadásáról május folyamán az ESA szakmai szempontból illetékes bizottságai döntenek. Várhatóan nyár végére megköthetők az első szerződések és megkezdődhet az érdemi munka.

Csatlakozásunk jelentősége:
· Eddig az ESA PRODEX programjában együttműködésünk szintje 1998-99-ben kb. 300-400 ezer euro/év volt, 2000-2001-ben kb. 800 ezer euro/év. Ennek terhére az első két évben 5-6 projekt, a második két évben 14 projekt, a 2002-2003 években 12 projekt fut. A PRODEX legfőbb korláta, hogy ezen keresztül szinte kizárólag a tudományos programokban tudtunk részt venni.
· Hazánk számára fontos, hogy a PECS programon keresztül az ESA alkalmazási programjaiba is bekapcsolódhatunk (távérzékelés, távközlés, navigáció, technológiai programok), amelyek egyébként az ESA programok túlnyomó többségét jelentik.
· Az ESA programokban való részvételen keresztül a magyar űrtevékenység közvetlenül kapcsolódhat az európai programokhoz, így az elkerülhetetlen hazai fejlesztéseket harmonizáltan tudjuk végrehajtani.
· Elősegíti a csúcstechnológiát képviselő ipar nemzetközi szinten versenyképessé válását.
· Garanciát nyújt arra, hogy a magyar űrtevékenység nemzetközileg fontosnak tartott területeken működjék.
· A befizetett tagdíj döntő hányadát vissza kell pályázni. A pályáztató azonban az ESA, ami minőségi garanciát jelent.
· A rendszer elősegíti a hazai űripar kifejlődését. Nemzetközi tapasztalatok szerint az űripar mindenütt húzóágazatnak bizonyult.
· A PECS hozzáférést biztosít az ESA szinte minden programjához, mindezt kezdetben a tagállami tagsági díj mintegy 10%-át kitevő hozzájárulás ellenében teszi lehetővé. A befizetett hozzájárulás 90%-a az ESA általános szabályoknak megfelelően visszapályázható. Lehetőség van a hozzájárulás megállapodás szerinti folyamatos növelésére (az ország fogadókészségének és pénzügyi lehetőségeinek figyelembe vételével), ami 5-10 év alatt folyamatos átmenetet biztosíthat a tagállammá váláshoz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023