Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Olivinkristályok az üstökösmintában
(Rovat: Stardust - 2006.03.22 06:51.)

A Wild-2 üstökös környezetéből hozott mintát az amerikai Stardust szonda. Az aerogélben fennakadt szemcsék vizsgálata még javában tart, de az első meglepő eredmények már megvannak.


Ezerszámra azonosítottak a mikrométeres mérettartományba eső üstüköspor-szemcséket. A legnagyobbak nyoma a speciális anyagból (aerogélből) készült detektor-szegmensekben (ld. fent) szabad szemmel is észrevehető.


Eddig a legváratlanabb az olivinkristályok megtalálása volt (ld. a lenti képen). Az olivin olyan ásvány, amely ismereteink szerint magas hőmérsékleten keletkezik. Valószínűleg át kell értékelni az üstökösmagok kialakulásának körülményeit: azok eredeti anyaga nem teljes egészében a Naprendszer külső, hideg tartományaiban jött létre. A felfedezés összecseng a Deep Impact szondának a Tempel-1 üstükösbe csapódásakor kapott korábbi eredménnyel. Akkor a Spitzer-űrtávcső a kidobódott anyag infravörös színképében szintén olivinre utaló vonalakat talált.


Az eredményekről és értelmezésükről magyarul részletesebben az [origo]-n, Kereszturi Ákos cikkében olvashatnak. (Képek: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024