Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starship IFT-4
(Rovat: SpaceX - 2024.06.06 18:00.)

Az előző, márciusi kísérletet követően a SpaceX óriásrakétája negyedszer indult integrált repülési tesztre Texasból.

A Super Heavy rakétából (Booster 11) és Starship űrhajóból/végfokozatból (Ship 29) összeállított prototípus most is a SpaceX Mexikói-öböl partján fekvő bázisáról, a texasi Boca Chica mellől (Starbase) emelkedett fel június 6-án magyar idő szerint 14:50-kor. Az újabb tesztrepülés (Integrated Flight Test-4, IFT-4) elsődleges kitűzött célja a dolgát elvégző, a Starshipről leváló és visszatérő első rakétafokozat sima tengeri leszállásának végrehajtása a Mexikói-öböl vizére, valamint a Starship légkörbe való visszatérésekor minimum a legmagasabb hőmérséklettel járó repülési fázis túlélése – vagyis a hővédő burkolat tesztelése –, továbbá a működéssel kapcsolatban minél több mérési adat gyűjtése volt.


A Starship IFT-4 repülés indulása. Az emelkedés során a 33 Raptor hajtómű egyike leállt, de más komolyabb rendellenesség nem történt. (Kép: SpaceX)

A Super Heavy leszállása – most először, a szárazföldre való majdani visszatéréseket mintegy szimulálva – valóban sikerült: a fokozat a tengerfelszínt elérve 0 sebességre lassult, mielőtt a vízbe borult.

A Starship tervezett szuborbitális repülési profilja nagyon hasonló volt, mint a márciusi IFT-3 esetében. A megcélzott leszállóhely az Indiai-óceánon volt, ahová ideális esetben – most először – nem becsapódva, hanem lefékezve kellett volna leérkezni. A Starship most valóban átvészelte a légkörben való visszatérést és az indítása után 66 perccel le is szállt. A legutóbbi alkalommal kipróbált műveletek közül a repülés alatt most nem hajtottak végre az üzemanyag-áttöltési tesztet, nem nyitották ki a raktérajtót és nem indították újra a hajtóműveket sem.

Az események közvetítésének visszajátszása. A start 1:44 után után látható. (Videó: Spaceflight Now / LabPadre / YouTube)

Az IFT-4 összességében jelentős sikerrel zárult. Az eredményes kísérletet Bill Nelson, a NASA vezetője is üdvözölte, annál is inkább, mert az Artemis-program első emberes holdraszállásának végrehajtásához szükség lesz a Starshipre. Ehhez kerültek most egy nagy lépéssel közelebb.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024