Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlinkek innen és onnan
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2023.08.18 15:15.)

A SpaceX tegnap néhány óra leforgása alatt Floridából, majd Kaliforniából is felbocsátott volna egy-egy adag internetszolgáltató műholdat, de a második startot végül elhalasztották.

Először a Cape Canaveral támaszpontról emelkedett fel egy Falcon-9 rakéta, orrkúpja alatt 22 darab új generációs (V2 Mini) Starlink holddal. A start időpontja magyar idő szerint augusztus 17-én 5:36 volt (helyben még hat órával korábban, 16-án éjjel, nem sokkal éjfél előtt). A Starlink 6-10 jelzésű indítás során – a legutóbbi jó néhány, mint a keleti, mind a nyugati partról végzett starthoz hasonlóan – a második generációs műholdrendszer 6-os pályacsoportjába szánt űreszközök indultak. Az ott működő műholdak körpályáinak magassága 559 km, pályahajlása 43°. A frissen felbocsátott űreszközök – a megszokott módon – egyelőre kisebb magasságban önállósultak, fokozatosan érik majd el végleges pozícióikat, menet közben pedig átesnek a beüzemelésükön is. A rakéta B1067 jelzésű első fokozatát most 13. alkalommal használták.


Az elhasznált rakétafokozat éjjeli leszállása a rajta elhelyezett kamera képén, az Atlanti-óceánon, az A Shortfall of Gravitas nevű úszó platformra. (Kép: SpaceX)

A kaliforniai Vandenberg bázisról eredetileg néhány órával később terveztek egy Starlink startot, majd azt 18-ára halasztották. A jelenlegi állás szerint 22-én 8:04-kor várható. A másik Falcon-9 egy még kipróbáltabb, már 15-ödször bevetendő első fokozattal (B1061) indul. Ez „karrierjét” még floridai indításokkal kezdte, később került át a nyugati partra. Ezúttal 21 műhold fér el a rakéta tetejére, a starthely és a kialakítandó pályák sajátossága miatt ennyire elegendő a Falcon-9 kapacitása. Ennek a repülésnek a jelzése Starlink 7-1, vagyis megkezdik a rendszer 7-es számú pályacsoportjának (525 km magasság, 53° inklináció) a feltöltését is.

A 22-ére várható másik indítás lesz összességében a 100. start, amelyet a Starlink műholdsereg kiépítésének szentelnek. A rá következő – néhány napon belül Floridából várható – ilyen alkalommal pedig már az 5000-et is meg fogja haladni a valaha felbocsátott Starlink műholdak száma.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024