Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

49 Starlink hold, kis utastársakkal
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást , Kis űreszközök nagy szerepe - 2023.02.01 06:15.)

A SpaceX Falcon-9 rakétájának kaliforniai startja során a cég internetszolgáltató rendszerének új tagjai mellett egy CubeSat kategóriájú műholdakat szállító kidobószerkezet állt pályára.

A Starlink 2-6 jelzésű indítás a kaliforniai Vendenberg bázisról történt január 31-én magyar idő szerint 17:15-kor. Az idei harmadik (s ezen belül a második kaliforniai) Starlink start alkalmával ezúttal nem kizárólag a SpaceX saját alacsony pályás, szélessávú és rövid késleltetési idejű internetes elérést kínáló műholdrendszerének további bővítésére szánt új űreszközök kerültek be a Falcon-9 rakéta orrkúpja alá.

Elindult még az olasz D-Orbit vállalat ION SCV009 Eclectic Elena nevű „műholdszállító műholdja”, amelynek a belsejében különböző megrendelők CubeSat szabvány szerint épült nanoműholdjai kaptak helyet. Ezek később kerülnek önálló pályákra. Amint a számozása is utal rá, a D-Orbit ION SCV műholdszállítói közül ez már a kilencedik repülő példány. A sorozat 2020 szeptemberében egy Vega rakétával kezdődött. A további ION-ok a SpaceX Falcon-9 rakétáinak különböző költségmegosztásos startjai alkalmával kerültek a hasznos teherbe. Legutóbb, az idén január eleji Transporter-6 repülés alkalmával kettő is, a 7-es és 8-as számúak. A 160 kg tömegű ION-ok összesen 64 egységnyi CubeSat elhelyezésére és pályára helyezésére alkalmasak. (Egy CubeSat egység egy 1 dm3 térfogatú kocka.) Egy ilyen „anyaműholdból” kerül egyébként még az idén a világűrbe az MRC-100, a Műegyetemen épített következő magyar műhold.


A rugalmasan konfigurálható raktérrel rendelkező ION műholdhordozó meghajtását ionhajtóművek biztosítják. Ez lehetővé teszi, hogy eltérő pályákat alakítsanak ki, a megrendelők igényeihez alkalmazkodva. (Fantáziakép: D-Orbit)

A D-Orbit ION SCV009 űreszközén repülő hasznos teher egyike egy új típusú, 20 cm-es műholdkibocsátó gyűrű, az amerikai Ensign-Bickford Aerospace & Defense Company fejlesztése. Ez most egy szimulátorral repül, amely a pályára állás után néhány héten belül belép a sűrű légkörbe és megsemmisül. A gyűrűt később csoportos pikoműhold-indításoknál alkalmazhatják majd. Öt elhunyt ember hamvai is a világűrbe jutottak az új-zélandi StardustMe cég szervezésében.

Az új Starlink holdak a rendszer 5-ös számú, 570 km magas, 70° inklinációjú körpályákon keringő rétegéhez csatlakoznak majd, ha néhány héten belül elérik a végleges pályamagasságukat. A rakéta első fokozata (B1071) immár hetedik alkalommal repült, most a Csendes-óceánon rá várakozó Of Course I Still Love You úszó platformra ereszkedett vissza, függőleges helyzetben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024