Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink 4-37
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2022.12.18 07:15.)

Két nap alatt három Falcon-9 indításba a végén belefért 54 műhold felbocsátása a SpaceX alacsony pályás internetszolgáltató rendszerébe.

Az utóbbi időben a Falcon-9 rakétáknak épp elég elfoglaltságot jelentettek a külső megrendelők űreszközeinek indításai. December 16-án egy-egy sikeres start volt Kaliforniából és Floridából is, de azt megelőzően decemberben még kettő, novemberben pedig négy indítás történt. A Starlink bővítésére utoljára október 28-án küldtek fel műholdakat.

Most a floridai Kennedy Űrközpont 39A startállása volt a helyszín, december 17-én magyar idő szerint 22:32 pedig az időpont. A rakéta B1058 jelzésű első fokozata újrahasznosítási rekordot állított fel, ez az első darab, amelyet a SpaceX-nél 15. alkalommal is bevetettek. Ezúttal is épségben visszatért, a Just Read the Instructions nevű úszó platformon landolt az Atlanti-óceánon, nem messze a floridai partoktól, 652 km-re északkeletre a starthelytől. Mivel az előző floridai indítás, a két új generációs O3b távközlési hold startja kevesebb mint 23 órával korábban történt, és mindkét alkalommal a pályára juttatott tömeg elég nagy volt, az első fokozatokban nem maradt elég hajtóanyag a szárazföldi landoláshoz. Az előző fokozat egy másik platformra (A Shortfall of Gravitas) érkezett vissza.


(Kép: Spaceflight Now)

A most felbocsátott 54 új Starlink hold a 4-es számú csoportba, 540 km magasságba, 53,2°-os hajlásszögű pályákra tart. Szokás szerint egyelőre kisebb magasságban önállósodtak, onnan az elkövetkező hetek során saját ionhajtóműveikkel emelik meg fokozatosan a pályájukat.

Ez volt 2022-ben a Falcon-9 rakéta 58. indítása, és még nincs vége az évnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024