Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink 4-13
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2022.05.14 09:15.)

Ezúttal Kaliforniából állítottak pályára 53 új műholdat a SpaceX internetszolgáltató rendszerébe. A szolgáltatásra néhány napja Magyarországon is megnyílt az előfizetés lehetősége.

A Starlink 4-13 jelű indítás magyar idő szerint május 14-én 0:07-kor történt a Csendes-óceán partjáról, az Amerikai Űrhaderő Vandenberg támaszpontjának 4E (4 East) starthelyéről. A helyszínen ekkor még május 13-át mutatott a naptár és délután 3:07-et az óra. A Falcon-9 hordozórakéta orrkúpja alá ez alkalommal is 53 űreszközt helyeztek, amelyek alacsony Föld körüli pályán önállósodtak. Innen saját ionhajtóműveik segítségével, fokozatosan emelkednek majd a végleges, 540 km-es magasságba.

A töbször hasznosított első rakétafokozat, amely most az óceánon várakozó úszó platformra érkezett vissza, korábban a Sentinel-6 Michael Freilich földmegfigyelő műholdat, a DART űrszondát, valamint két korábbi adag Starlink holdat állított pályára.


Rövid időkülönbségekkel készült 22 fénykép egymásra másolásával kirajzolódik a kaliforniai startot követő emelkedés pályája. (Kép: William G. Hartenstein)

Ha semmi sem szól közbe, nem egészen 24 órán belül újabb 53 Starlink hold indul majd, a floridai Cape Canaveral 40-es starthelyéről. Az lesz a SpaceX idei huszadik startja (közülük csak hat nem Starlink indítás volt). Ezúttal ritka kivételként nem újból hasznosított, hanem egy vadonatúj első fokozattal lesz felszerelve a Falcon-9 rakéta. (Starlink indításhoz pedig eddig még sosem használtak újonnan gyártott fokozatot.) Ezzel egy hónap leforgása alatt hétre növekszik majd a cég startjainak száma.

Hazai vonatkozású hír, hogy május 10-én – a szomszédos európai országokat követően – a SpaceX Magyarországon is lehetővé tette az előfizetést a Starlink szélessávú, alacsony késleltetési idővel működő internetes adatátviteli szolgáltatására. Ennek igénybe vételéhez egy terminál (antenna és belső egység), valamint havi előfizetés szükséges. Az ígért maximális letöltési sebesség 250 Mbit/s.


(Kép: starlink.com)

A vevőberendezés egyszeri bekerülési költsége 599 amerikai dollár (átszámítva jóval több mint 200 ezer forint), erre még némi szállítási költség is adódik. A havi előfizetés 110 dollár (kb. 40 ezer forint). Hazánkban a meglehetősen elterjedt földi telepítésű internetes szolgáltatások ennél lényegesen olcsóbbak, így várhatóan csak speciális körülmények között, keveseknek éri majd meg a Starlinkre előfizetni. A megrendeléseket a Starlink honlapján keresztül fogadják.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021