Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Emelkedő árak
(Rovat: SpaceX, Üzlet és munkahely , Lássuk és halljuk egymást - 2022.04.06 07:15.)

A SpaceX az inflációra hivatkozva emeli a műholdindítások és a Starlink szélessávú szolgáltatások árát.

A vállalat március 22-én értesítette ügyfeleit, hogy a szolgáltatás és a terminálok árát egyaránt megemeli. A szolgáltatás ára az Egyesült Államokban eddig 99 dollár volt, ami most 110 dollárra, azaz 11%-kal emelkedik. A terminálok ára ugyancsak az USA-ban 499 dollár volt, ami 20%-kal nő, vagyis 600 dollár lesz, kivéve azokat, akik az előleget bár befizették, nekik csak 549 dollárra nő az ár. Az áremelést kizárólag az inflációval indokolják, amely az USA munkaügyi statisztikai hivatala szerint az elmúlt 12 hónapban 7,9% volt, ami négy évtizede a legmagasabb infláció.

A SpaceX nem csak a Starlink szolgáltatásai árát emeli. A kis műholdak pályára állítását végző programja keretében a 200 kg-nál kisebb tömegű műholdak napszinkron pályára állításának alapdíja 1 millió dollárról 1,1 millióra emelkedik, az ezt a határt túllépő tömeg esetén a többlet után kilogrammonként 5500 dollárt számítanak fel, az eddigi 5000 dollár helyett, ami 10%-os áremelkedést jelent.

A Falcon-9 és a Falcon Heavy startok árát már korábban megemelték. A cég honlapján található árlistán a Falcon-9 startja 67 millió dollárért szerepel, míg a Falcon Heavy startja 97 millióba kerül. Ez a korábbi 62 millió, illetve 90 millió dolláros árhoz képest 8%-os emelkedést jelent. Mint jelezték, a 2022-ben lekötött, de csak 2023 után esedékes startok esetén az árat hozzáigazítják az inflációhoz.


A SpaceX az inflációra hivatkozva a korábbinál 8%-kal többet, 67 millió dollárt kér egy Falcon-9 startért. (Kép: Space Launch Delta 45)

A SpaceX illetékesei egy idén tartott konferencián nem beszéltek az áremelésről. Szakértők véleménye szerint mindenesetre az áremelés nem fogja érdemben csökkenteni a Falcon-9 startok iránti keresletet, annál is kevésbé mert a hasonló kategóriájú egyéb hordozórakéták piacán – átmenetileg legalábbis – szűkös a kínálat. A cég egyik vezetője azt is közölte, hogy a Starlink szolgáltatás értékesítése sem csökkent, folyamatosan bővül az ügyfélkörük. Elon Musk viszont egy március 13-i Twitter-üzenetében panaszkodott, hogy a Teslára és a SpaceX-re egyaránt jelentős inflációs nyomás nehezedik, elsősorban a nyersanyagok beszerzése és a logisztika területén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024