Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

49 Starlink
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2022.01.19 06:25.)

Megint Florida, megint Falcon-9 rakéta, megint a SpaceX internetszolgáltató műholdrendszerének bővítése.

Folytatódott a forgalmas január Cape Canaveral és a Kennedy Űrközpont indítási naptárában. Ahogy az idei év legelső startjánál, január 6-án, most is az utóbbinak a 39A starthelyétől emelkedett fel a hordozórakéta. A hasznos teher ezúttal is 49 új internetszolgáltató távközlési műhold volt, a Starlink 4-6 jelzésű küldetés keretében. Az indításra január 19-én, magyar idő szerint 3:02-kor kerítettek sort (helyben ekkor még egy nappal kevesebbet mutatott a naptár).


A felbocsátásra előkészített Starlink holdak egy korábbi indítás előtt. (Kép: SpaceX)

Ahogy január elején, ezúttal is délkeleti irányban kezdett emelkedni a rakéta az Atlanti-óceán fölött. Ezt az újítást azért vezették be, mert arrafelé télen kedvezőbb időjárási körülmények uralkodnak a Falcon-9 kiürült első fokozatának visszahozatalához. A fokozat egy tengeren úszó platformra szokott leszállni függőleges helyzetben, hogy utána újból felhasználhassák, így csökkentve a startok költségeit. Hogy a dolog működhessen, nyugodt óceánfelszínre van szükség. A délkelet felé való indulás hátulütője ugyanakkor, hogy a rakétának menet közben komolyabb pályamódosító manővert kell végeznie a sűrűbben lakott területek elkerülése érdekében. Így több fogy a hajtóanyagból, valamivel kisebb tömegű hasznos teher – egyszerre kevesebb Starlink hold – fér el az orrkúp alatt.


(Kép: Michael Cain / Spaceflight Now / Coldlife Photography)

A műholdsereg kiépítése során a SpaceX a mostani starttal meghaladta a 2000 felbocsátott példányt. (Ezeknek kb. 10%-a azóta már nem működik.) 2019 májusa óta ez a SpaceX 35. startja, amelyet kifejezetten a Starlink bővítésére szánt. A cég közlése szerint már 25 országban és régióban több mint 145 ezer felhasználót szolgálnak ki.

Floridából január végéig még további két Falcon-9 startot terveznek. Ezeken felül a napokban Cape Canaveral 46-os starthelyéről bemutatkozhat az Astra Rocket-3 (LV0008) rakétája is, amellyel eddig még csak Alaszkából próbálkoztak. Egy Atlas-5 rakéta pedig a tervek szerint 21-én indít két műholdat az Amerikai Űrhaderő megbízásából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021