Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SpaceX évnyitó Starlink holdakkal
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2022.01.07 08:15.)

Elon Musk cége 49 újabb internetes műhold pályára állításával kezdte a 2022-es évet.

A Starlink műholdseregbe szánt hasznos terhet egy Falcon-9 rakétával indították a floridai Kennedy Űrközpont 39A starthelyétől, január 6-án, magyar idő szerint 22:49-kor. Nem csak a SpaceX számára, de világszerte is ez volt az első űrindítás 2022-ben.


(Kép: Michael Cain / Spaceflight Now / Coldlife Photography)

A Starlink 4-5 jelzésű indítás alkalmával 49 űreszköz jutott 53,2°-os hajlásszögű pályára, ahonnan saját ionhajtóműveikkel megkezdik az emelkedést 540 km-es működési magasságukba. A rakéta ezúttal szokatlan irányban, Floridától délkeletre emelkedett fel, a Bahama-szigetek északi része fölött elhaladva. Korábban a hasonló típusú pályára szánt Starlink holdakkal északkeleti irányban indult el a Falcon-9, ugyancsak az Atlanti-óceán felé.

A mostani volt a SpaceX sorrendben 34. dedikált startja a Starlink kiépítésére. Ezek alkalmanként 48 és 53 közötti számú műholdat juttattak fel. A mostanival együtt az összes felbocsátott darabszám már megközelíti a 2000-et, bár ezek közül nem mindegyik működik már. A start előtt 1468 Starlink hold vett részt aktívan az internetszolgáltatásban. Decemberi információk szerint a cégnek már több mint 20 országban vannak ügyfelei, az üzleti és magán-előfizetők száma jócskán meghaladja a 100 ezret – és ez még csak a kezdet. A SpaceX tervei szerint a műholdas alapú internetes szolgáltatásukból keletkező hasznot a Starship fejlesztésére fordítják majd. A teljesen újra felhasználható nehézrakéta idővel felválthatja a most használt Falcon-9 és Falcon Heavy hordozórakétákat.

Eközben a következő, legkorábban január 13-ára várható Falcon-9 indításra is készülnek már, amelynek a színhelye a Cape Canaveral bázis közeli 40-es starthelye lesz. A Transporter-3 küldetés alkalmával több tucatnyi apró műhold (zömében CubeSat és PocketQube) áll majd alacsony poláris napszinkron pályára. A tavaly végrehajtott kettő után ez lesz a SpaceX harmadik ilyen típusú startja, amelynek során csupa kis műhold utazik együtt a világűrbe egy Falcon-9 rakétával. A mostani Starlink indítással ellentétben nem tengeri platformra, hanem a szárazföldre, a bázis területére tervezik visszahozni a kiürült első rakétafokozatot.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021