Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három napon belül három tervezett start
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást , A hónap száma - 2021.12.18 14:00.)

A SpaceX új rekordokra hajt. Ma 52 Starlink műhold startolt Kaliforniából, de kevesebb mint 3 nap leforgása alatt még két Falcon-9 indítást terveznek Floridából is.

A SpaceX saját Starlink internetszolgáltató műholdserege december 18-án újabb 52 taggal bővült. A távközlési műholdakat alacsony Föld körüli pályára juttató Falcon-9 hordozórakéta a Vandenberg Légitámaszpontról indult, magyar idő szerint 13:41-kor. Ami a rakéta első fokozatát illeti, a B1051-es sorszámú darab korábban már nem kevesebb mint 10 alkalommal repült. A mostani, 11-edik út az eddigi rekord a cég történetében. A fokozat épségben vissza is tért a Csendes-óceánra, a Vandenbergtől kb. 650 km-re várakozó úszó platformra.


Az ez alkalommal újból használt első fokozat legutóbb májusban ugyancsak Starlink holdakat segített a világűrbe juttatni, akkor Floridából. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

A „lapra szerelt” Starlink műholdak a start után bő 15 és fél perccel váltak el a Falcon-9 rakéta második fokozatától, amely elliptikus, földtávolban 341 km magasságig nyúló pályára juttatta azokat. Innen ionhajtóműveikkel fokozatosan érik majd el 540 km-es működési magasságukat. Ez volt a Starlink műhodsereg kiépítésére szánt 33. indítás, de közülük csak a második Kaliforniából. Korábban 70°-os, most 53,2°-os hajlásszögű pályákra küldték az űreszközöket.

Ha nem jön közbe semmi és minden a tervek szerint alakul, akkor alig 15 óra múlva az Egyesült Államok keleti partvidékéről, Floridából indul a következő Falcon-9, rajta a geostacionárius átmeneti pályára szánt török Türksat-5B távközlési műholddal. S ha még ez sem volna elég a jóból, december 21-én jöhet a Dragon CRS-24 teherűrhajó startja, szintén Floridából. Ha minden jól megy, három napon belül három Falcon-9 indítással fejezheti be a SpaceX a sikeresnek ígérkező 2021-es évét.

A SpaceX eddigi „gyorsasági rekordja” 44 óra, ennyi idő telt el két egymást követő Falcon-9 start között idén szeptemberben. Orosz Szojuz rakétákkal a most remélt 15 óránál is jóval gyorsabb (mindössze 2 órás) ismétlések előfordultak már, 2013-ban és 2015-ben – persze mindkétszer eltérő starthelyekről, Bajkonurból és Kourou-ból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021