Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

60 Starlink, menetrend szerint
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2021.05.27 07:15.)

A SpaceX újabb adag műholdat bocsátott fel Floridából egy Falcon-9 rakétával.

A Starlink V1.0-L28 jelű startjának helyszíne az Űrhaderő Cape Canaveral bázisának 40-es indítóhelye volt, az időpont május 26-án magyar idő szerint 20:59. A SpaceX internetszolgáltatásra készülő, ütemesen gyarapodó műholdrendszere ismét 60 taggal bővült, a hírben már nincs is semmi meglepő.

Hétfőn a Falcon-9 rakétával statikus tesztet is végeztek, vagyis néhány másodpercre begyújtották az első fokozat 9 Merlin-1D hajtóművét, miközben a rakéta természetesen rögzített helyzetben maradt. Régebben a Falcon-9 indítások előkészületeinek kötelező eleme volt a statikus hajtóműteszt. De idén már ritkábban csinálnak ilyet, hiszen az indítások felgyorsult üteme nem engedi meg, hogy ezzel töltsék az időt. 2021-ben az eddigi 15 Falcon-9 indításnak mindössze a harmadát előzte meg ilyen próba.


A Falcon-9 indítás előtti statikus tesztje. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

A mostani indítás volt 5 héten belül a hatodik, és idén összesen már 16. alkalommal startolt Falcon-9 rakéta. Ezt a teljesítményt eddig még egyetlen amerikai hordozórakéta sem produkálta.

A Föld körüli pályán való önállósodásuk után a rakéta orrkúpja alatt még „lapra szerelve” utazó Starlink holdak kinyitják napelemtábláikat. Fedélzeti ionhajtóműveiket használják arra, hogy a kezdeti pályamagasságból 550 km-es magasságba, 53°-os hajlásszögű pályákra manőverezzék magukat.

A szélessávú, rövid késleltetési időt ígérő internetszolgáltatás hamarosan beindulhat, a világ számos országában már tesztüzemben működik. A SpaceX a mostaniakkal együtt már 1737 Starlink műholdat bocsátott fel 2019 májusa óta. Még ha mostanra már nem is működik mindegyik közülük, a cég így is messze a valaha volt legnagyobb kereskedelmi műholdsereg üzemeltetőjének számít. Az aktív – tehát a szolgálatban álló vagy még a pályaemelés fázisában járó – holdak száma a mostani start után 1600 fölé emelkedik.


A Falcon-9 első fokozata most „csak” másodszor repült, és rendben vissza is érkezett a Just Read the Instructions nevű úszó platformra. Egy kis rekord a mostani alkalomhoz is kapcsolódott, hiszen a rakéta orrburkolatának egyik felét ötödször használták – a másikat harmadszor. (Kép: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021