Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ismét 60 Starlink
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást , Amerika hordozórakétái - 2021.04.29 15:15.)

A Falcon-9 rakéta első fokozata hetedszer repült a mai start alkalmával.

Április 29-én, magyar idő szerint 5:44-kor a SpaceX Falcon-9 hordozórakétája a cég Starlink internetszolgáltató műholdseregének újabb 60 tagját állította alacsony Föld körüli pályára. (Ami az indításokat illeti, április közepén szokatlanul csendes volt a világ űrtevékenysége: 9-e után 23-án jött a következő indítás. Ma azonban rövid időn, kevesebb mint 2 órán belül három startot is végrehajtottak a Föld különböző pontjairól. Először egy Vega rakéta indult Kourouból, majd a kínai űrállomás fő modulja jutott a világűrbe Vencsangból, aztán következett ez a floridai start.)


Starlink v1.0 L24: éjszakai indítás Cape Canaveral 40-es starthelyéről. (Kép: nasaspaceflight.com / Stephen Marr)

A SpaceX tovább folytatta a rakétafokozatok újrahasznosítására tett kísérleteit. Ezúttal a B1060 jelű első fokozat repült, tavaly június óta immár hetedik alkalommal. 2017-től kezdve a cég több mint 50 alkalommal használt fel korábban már repült fokozatokat. Elon Musk szerint nincs különösebb akadálya a sokszori újrahasznosításnak. A technológia már annyira kiforrottnak számít, hogy a NASA a legutóbbi (április 23-i) emberes Crew Dragon startnál is engedélyezte az egyszer már repült B1061 felhasználását. Az eddigi újrahasznosítási rekord egyébként 9 alkalom, de az a példány (B1051) – tovább feszegetve a határokat – hamarosan tizedszerre is munkába állhat, szintén egy adag Starlink hold felbocsátásakor.

A Starlink bővítése akár már a jövő héten folytatódhat, a Kennedy Űrközpont szomszédos 39A indítóhelyéről. A rend kedvéért: a SpaceX a mai adaggal együtt már 1505 Starlink holdat bocsátott fel, beleértve a prototípusokat és az azóta már nem működő példányokat is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021