Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A SpaceX idei tizedik startja...
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2021.04.08 06:15.)

...megint 60 Starlink műholdat juttatott alacsony Föld körüli pályára.

A Falcon-9 hordozórakéta a floridai Cape Canaveral 40-es indítóhelyéről emelkedett a magasba április 7-én, magyar idő szerint 18:34-kor. A Falcon-9 ebben az évben már a tizedik alkalommal startolt. Ezek közül nyolcszor bővítették újabb 60-60 űreszközzel a kiépítés alatt levő Starlink internetszolgáltató műholdrendszert.


A Falcon-9 rakéta most hetedszer használt első fokozata az egyik korábbi (a második) startja előtt, 2020 júliusában. (Kép: nasaspaceflight.com / Stephen Marr)

Ahogy az előző alkalmakkor, az egyenként 260 kg tömegű Starlink holdak kezdetben most is kb. 270 km-es magasságba kerültek, onnan érik majd el fokozatosan az 550 km-es végeges pályamagasságot, saját ionhajtóműveik segítségével.

A Falcon-9 B1058 sorszámú, újra hasznosított első fokozata korábban már 6 küldetés indítása során repült, legutóbb március 11-én, ugyancsak egy 60-as adag Starlink holddal. A hordozórakéta orrburkolatanak két fele sem gyári új alkatrész voltak, az egyik korábban háromszor, a másik egyszer már repült.

A mostani adaggal együtt eddig már Starlink 1445 űreszközt juttattak a világűrbe, az aktuálisan működő példányok száma megközelíti majd az 1380-at. Ez egyébként több mint hatszor annyi, amennyit bármilyen más műhold-üzemeltető kezel. A Starlik célja a Föld közeli térséget behálózó műholdsereggel a folyamatos, megbízható, szélessávú és rövid késleltetési idejű internetes adatátvitel biztosítása ügyfelei számára. A kezdeti kiépítés eléréséhez, a szolgáltatás beindításához mostanra nagyon közel került a SpaceX. A tavaly év vége óta folyó béta-tesztelésben már az Egyesült Államok, Kanada, egyes európai országok, Ausztrália és Új-Zéland kiválasztott felhasználói is részt vesznek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021