Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink: mobil műholdas internet?
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2021.03.11 12:15.)

A SpaceX műholdrendszere újabb 60 űreszközzel bővült, miközben a cég engedélyt kért arra, hogy szolgáltatását ne csak fix telepítésű terminálokkal használhassák majd.

Ezzel megnyílna a lehetőség, hogy a Starlink ügyfelei például teherautókon, hajókon vagy repülőgépek fedélzetén is élvezhessék a szélessávú internetes adatátviteli szolgáltatás előnyeit. Az egyelőre még nem teljes rendszernek jelenleg a béta-tesztelése folyik kiválasztott felhasználók segítségével, az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában. A lefedettség rövidesen, már az idei év vége felé szélesebb felhasználói kör elérését is lehetővé teszi majd. A SpaceX már gyűjti az előrendeléseket a majdani ügyfeleitől, akiket érkezési sorrendben szolgál majd ki. A felhasználói terminál ára 499 dollár lesz, erre jön még 50 dollár kezelési és szállítási költség. A havi előfizetési díj 99 dollár.


Egy Starlink felhasználói terminál antennája a háztetőn. (Kép: SpaceX)

Az illetékes amerikai szövetségi hírközlési felügyelet (Federal Communications Commission, FCC) korábban már legfeljebb egymillió fix telepítésű – otthonokba, irodákba, kórházakba, stb. szánt – felhasználói terminál értékesítésére adott engedélyt a SpaceX számára. A mobil terminálok elektronikai szempontból ezekhez hasonlóak lennének, a felszerelésük módja viszont lehetővé tenné a mozgás közbeni használatukat is. A horizont felett legalább 25°-os magasságban látszó Starlink műholdakkal tudnának kommunikálni. A terminálok ugyanakkor túlságosan nagy méretűek ahhoz, hogy egy személyautóba telepíthetőek lennének.


(Kép: SpaceX)

Március 11-én, magyar idő szerint 9:13-kor, a floridai Cape Canaveral 40-es indítóhelyéről emelkedett a magasba az a Falcon-9 rakéta, amely a Starlink műholdak újabb 60-as adagját állította pályára. Ez volt műholdsereg 2019 közepén kezdődött kiépítése óta a 21. ilyen 60-as (vagy közel 60-as) start. A v1.0 L20 jelzésű repülés a rakéta többször hasznosított első fokozatának hatodik felhasználási alkalma volt. A kiürült fokozat ezúttal is rendben visszatért az Atlanti-óceán vizén várakozó úszó platformra. A következő Starlink indítás napokon belül, a jelenleg érvényes indítási naptár szerint március 14-én következhet – hacsak nem szól közbe valami, például a kedvezőtlen időjárás. Mindez azt jelenti, hogy a SpaceX már közel van a rendszer kezdeti kiépítését jelentő 1584 db-os műholdsereghez. A mai 60-as start előtt már összesen 1205 Starlink műholdat állítottak pályára, közülük több mint 1100 működőképes is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021