Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starship SN9: ez is felrobbant
(Rovat: SpaceX - 2021.02.03 07:15.)

A SpaceX készülő űrjárművének újabb prototípusával végeztek majdnem sikeres tesztrepülést. Csak a landolás nem sikerült most sem.

A cég a texasi Boca Chica melletti telephelyén hajtotta végre a Starship SN9 jelű prototípusával a kísérleteket, február 2-án. Ezúttal kb. 10 km-es magasságot értek el. A három Raptor hajtómű egymást követő leállítása után a vízszintes helyzetben történő leereszkedés, majd a landolásra elkészülve az újbóli függőleges helyzetbe állás rendben lezajlott. A hajtóműves fékezéssel tervezett sima leszállás helyett azonban – csakúgy, mint az előző, SN8-as prototípussal december 9-én végzett teszt során – a Starship ezen példánya is a földbe csapódott és egy hatalmas robbanással semmisült meg.

A Starship SN9 mintegy 6 és fél percig tartó tesztrepülése az élő közvetítés felvételén. (Forrás: SpaceX)

Az amerikai Szöveségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) egyébként ezúttal csak késlekedve és külön feltételekkel adta meg az engedélyt a repülésre, a SpaceX ugyanis decemberben megsértette a repülési engedélyében foglalt feltételeket.

A tesztek hamarosan tovább folytatódnak. Az indítást mutató képeken is látható volt az SN9 közvetlen szomszédságában, a másik startállásban felállított SN10-es prototípus.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024