Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Anasis-2
(Rovat: SpaceX, A nemzetbiztonságért , Lássuk és halljuk egymást - 2020.07.21 07:15.)

Dél-koreai katonai műhold indult Floridából, és a Falcon-9 rakétával újrahasznosítási időrekordot is felállítottak.

A SpaceX a felbocsátáshoz annak a hordozórakétának az első fokozatát használta, amely a május 30-án a Crew Dragon űrhajót repítette első emberes próbaútjára, a Demo-2 jelű küldetésre a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ennél az 51 napnál rövidebb idő alatt még sosem sikerült űrindításhoz használt rakétafokozatot újra bevethetővé tenniük. A SpaceX eddigi rekordja 62 nap volt. (A NASA 1985-ben 54 napon belül indította kétszer az Atlantis űrrepülőgépet, az első leszállás után csupán 50 nap telt el a második startig. A Space Shuttle program három évtizedes története során aztán sosem ismétlődött meg ilyesmi.) A Falcon-9 mostani startja július 20-án, magyar idő szerint 23:30-kor történt, a helyszín a floridai Cape Canaveral 40-es indítóállása volt.


A SpaceX úszó platformja június 2-án érkezett vissza a kikötőbe, rajta a Crew Dragont indító Falcon-9 rakéta függőleges helyzetben visszatért első fokozatával, amelynek sorszáma B1058. A rakétafokozatot a mostani startot követően is sikerült visszanyerni újbóli felhasználásra. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

A mostani volt az idei 12. Falcon-9 start. A hasznos teher ezúttal a Koreai Köztársaság első kifejezetten katonai célra épült távközlési műholdja, az Anasis-2 volt. A műhold az Airbus Eurostar E3000 platformjára épült. Először elnyúlt elliptikus átmeneti pályára került, ahonnan fedélzeti hajtóműveinek segítségével éri majd el a geostacionárius pályát, mintegy 36 ezer km távolságban az Egyenlítő felett. A műhold tervezett állomáshelyét és műszaki paramétereit természetesen titoktartás övezi.


Az Anasis-2 műhold előkészítése a Floridába való repülőgépes átszállításra a gyártó Airbus Defence and Space toulouse-i, franciaországi üzemcsarnokában. (Kép: Airbus Defence and Space)

A következő hetek során akár tovább faraghatnak az időtartamrekordon. A SpaceX terveiben az elkövetkező hónapra több indítás is szerepel, a Kennedy Űrközpont közeli 39A starthelyét is felhasználva. A soron következő start a Starlink rendszer bővítésének folytatását célozza, ezt már jó ideje (június vége óta) halogatják, meg nem nevezett műszaki okokból. Most valamikor július végére ígérik. A további startok során az argentin SAOCOM-1B radaros távérzékelő műhold következik, utána egy újabb adag a Starlink műholdseregbe.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021