Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink: ötödször hatvan
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2020.02.18 07:15.)

Idén már harmadszor, összességében ötödik alkalmommal állítottak pályára 60 műholdat a SpaceX rendszerébe.

A Starlink alacsony pályás távközlési műholdjai segítségével a SpaceX célja globálisan hozzáférhető, a földi szolgáltatókéval versenyképes áron nyújtott szélessávú internetszolgáltatás indítása. Idén átlagosan két hetente szeretnének felbocsátani belőlük egy-egy 60-as adagot, a tempót eddig még sikerült is tartani. Most február 17-én, magyar idő szerint 16:05-kor startolt egy Falcon-9 rakéta a floridai Cape Canaveral bázisról, a 40-es indítóhelyről. (Cape Canaveral egyébként az amerikai Űrhaderő létrehozásával névleg átkerül a Légierő fennhatósága alól az új haderő irányítása alá, hivatalos neve Cape Canaveral Space Force Station lesz.)


(Kép: SpaceX)

Olvasóinknak talán már a könyökükön jönnek ki a Starlinkkel kapcsolatos hírek. Akiknek mégsem, azoknak ajánljuk a lap alján elérhető, nem is olyan régi cikkeink újraolvasását. A mostani indításról néhány érdekes adat, távirati stílusban:

  • 2010 óta 81. alkalommal indult Falcon-9 rakéta;
  • közülük 66 start történt Cape Canaveralről;
  • ezen belül is a 60 indítás volt a 40. számú starthelyről;
  • 2020-ban most indult negyedszer Falcon-9, közülük háromszor Starlink holdakkal;
  • 32. alkalommal indított a SpaceX korábban már repült és újrahasznosított rakétafokozatot (ezt a mostanit például negyedszer használták).

Az első fokozat landolása ezúttal épp hogy nem sikerült: a tengeren úszó platformot elvétve, a vízre érkezett le a szerkezet. (2016 óta nem történt hasonló eset.)


Ezúttal a felemelkedéstől számítva már 15 perc elteltével elkezdtek önállósodni az űreszközök. (Kép: SpaceX)

A napjainkban kiépülőfélben levő „műholdseregek” témája iránt mélyebben érdeklődőknek ajánluk a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által szervezett pódiumbeszélgetést, amelyet március 11-én 15 órai kezdettel tartanak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem V1 épületében (1111 Budapest, Egry József u. 18., C szárny), az Egyesült Innovációs és Tudásközpont Neumann-tárgyalójában (a lépcsőházban a másfeledik emelet).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021