Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tesztbaleset késleltetheti a Crew Dragon repülését
(Rovat: SpaceX, Az Űrállomás és az USA - 2019.04.21 09:15.)

A SpaceX űrhajója már túl van az első ember nélküli repülésén, de az űrhajósokkal való próbára még tovább kell várni.

Szombaton a floridai Kennedy Űrközpont látogatói felcsopó narancsvörös lángokra lettek figyelmesek a Landing Zone-1, vagyis a Falcon rakétafokozatok visszahozatalára használt leszállóhely irányából. Itt végezte a SpaceX és a NASA csapata a Crew Dragon (Dragon-2) SuperDraco hajtóműveinek tesztjét. Ezek feladata a kapszula eltávolítása és az űrhajósok mentése abban az esetben, ha a start során valamilyen anomália lépne fel.


A négy párban elhelyezett SuperDraco hajtóművek a Crew Dragon egyik prototípusán, a SpaceX texasi telephelyén, egy korábbi teszt közben. (Kép: SpaceX)

A több kilométer távolságból is látható lángokat kiváltó balesetről először a Florida Today című újság számolt be, majd a hírt egy közleményben a SpaceX is megerősítette. Emberi sérülés nem történt. A Crew Dragon tesztpéldányán – egyes vélemények szerint azon, amely nemrég, március elején tért vissza a próbarepülésről a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) – végeztek statikus hajtóműpróbákat. Kezdetben minden jól ment, de a végén valami rendellenesség történt. A NASA vezetője, Jim Bridenstine rövid üzenetben reagált az eseményre. A tesztek célja a fejlesztés és a szükséges javítások elvégzése, hogy biztonságban haladjanak a cél, a kereskedelmi űrhajófejlesztési program (Commercial Crew Program) megvalósítása felé.

Az ilyenkor szükséges optimizmuson és megnyugtató szavakon túl, az eset nyomán valószínűleg késni fog a Crew Dragon emberekkel történő kipróbálása. Mindenesetre jobb, ha a problémák még időben kiderülnek, nem pedig az éles bevetés közben... A Drew Dragon fejlesztésének sorában júniusban éppen egy megszakított repülési teszt lett volna soron, akár már júniusban. Ez a próbák utolsó fázisa, amikor bizonyítják, hogy a rendszer nagy magasságban, extrém aerodinamikai körülmények között is képes megmenteni az űrhajósokat egy esetleges startbaleset alkalmával, s ennek az előkészületei folytak most. Siker esetén az első emberes repülés (Demo-2) legkorábban július végén következhetett volna. Így valószínűleg legalább szeptemberig vagy októberig várni kell majd rá.

A másik űrhajófejlesztő, a Boeing a Starlinerrel készül a NASA-val való szerződése alapján. Az aktuális tervek szerint augusztusban tehetik meg az ember nélküli próbautat az űrállomáshoz – ezen a fázison a Crew Dragon már átesett –, majd novemberben vihetnek űrhajósokat is. Korábban a Boeing mérnökeinek is meggyűlt a baja a mentőrakétákkal, ezért is késik az első tesztrepülés időpontja.

Ha egyszer beindulnak az amerikai kereskedelmi űrhajók, a NASA a segítségükkel szeretné megoldani az ISS négy főből álló amerikai személyzeteinek váltását. Ezzel befejeződne az orosz Szojuz űrhajóktól való függésük, ami 2011, az űrrepülőgépek leállítása óta fennáll.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024