Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Japán milliárdos fizet be a Hold megkerülésére
(Rovat: SpaceX - 2018.09.24 07:15.)

A SpaceX a múlt héten bejelentette, hogy Maezava Juszaku lenne, aki első „űrturistaként” 2023-ban megkerülné a Holdat.

Az évszámra természetesen nem érdemes még mérget venni, hiszen 2018-at írunk, és egyelőre sem a hordozórakéta, sem az űrhajó nincsen kész a nagy utazáshoz. A 42 éves japán üzletember – korábbi zenész, a Zozotown nevű online divatáruház alapítója – és a SpaceX között létrejött megállapodás egyik célja éppen az, hogy Elon Musk vállalata fejlesztési forrásokhoz jusson. Hogy Maezava Juszaku (angolosan írva Yusaku Maezawa) pontosan mennyit fizet a lehetőségért, azt ugyanakkor sem ő, sem Musk nem hozta nyilvánosságra. Annyit lehet tudni, hogy előleget már fizetett. (Korábban is kapcsolatban állt már a SpaceX-szel. Amikor még arról volt szó, hogy egy Dragon űrhajóval kerülik meg a Holdat, ő volt a két jelentkező egyike. Azt a másfél évvel ezelőtt 2018-ra beharangozott tervet azóta jegelték.)


Az első privát Hold-kerülő lehet majd Maezava Juszaku. (Kép: SpaceX)

A Forbes becslése szerint a japán üzletember vagyona 2,9 milliárd amerikai dollár. Összehasonlításul, a BFR fejlesztési költségei durva becslés szerint 5 milliárd körül lehetnek. Maezava nagyságrendileg néhányszor tíz- vagy akár százmillió dollárral szállhat be a finanszírozásba.


A SpaceX jövendő nagy rakétája és futurisztikus bolygóközi űrhajója egyelőre fantáziaképeken létezik. (Kép: SpaceX)

A küldetés az elképzelések szerint a SpaceX következő generációs rakétája, a BFR (Big Falcon Rocket) segítségével indul, megkerüli a Holdat, majd visszatér a Földre. Az űrhajón Maezawa hat-nyolc társat, képzőművészeket szeretne magával vinni, akiket egy később kialakítandó rendszer szerint választana ki a világ minden tájáról. Ők a hazatérés után a repülés inspirálta műveket készítenek. Maezava műgyűjtőként és művészetpártolóként is ismert, 2012-ben fiatal kortárs művészeket támogató alapítványt hozott létre.


A SpaceX-szel a hold körül. (Fantáziakép: SpaceX)

Musk a mostani eseményt használta ki az először két éve, a nemzetközi asztronautikai kongresszuson beharangozott BFR terveiben történt lényeges változások ismertetésére is. Véleménye szerint már jelentősebb módosítások nem várhatók. Ha minden a tervek szerint halad, akkor két-három éven belül várható az első orbitális tesztrepülés. Az űrtevékenységben azért nem mindig jönnek össze így a dolgok, ezért maga Musk is megemlítette, hogy a Hold 2023-as megkerülése inkább csak céldátumnak tekinthető. De mindent megtesznek azért, hogy tényleg akkor és velük utazhassankak az első holdi űrturisták...


A Hold megerülésének vázlata. (Kép: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021