Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Visszatért a Dragon CRS-15
(Rovat: SpaceX, Az űrállomás és az USA - 2018.08.04 14:30.)

Június 29-én indult, éjféltájt visszaérkezett a SpaceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

A visszatérő kabinban több mint 1,7 tonna rakomány, benne tudományos kísérleti minták jutottak el a Földre. A Dragon CRS-15 helyi időben augusztus 3-án, magyar idő szerint már 4-én, éjfél után negyed órával ereszkedett le a Csendes-óceán vizébe, Los Angelestől délnyugatra. Előzőleg az űrállomás kanadai robotkarja segítségével távolították el a Harmony modulnál levő dokkolóhelyétől, majd 18:38-kor engedték útjára.


A július 2-án odaérkezett teherűrhajó, távolodóban az ISS-től, még a robotkar végén. (Kép: NASA)

A hajtóművekkel végzett manőversorozattal távolabb vitték az ISS-től, majd megkezdődött a visszatérést megelőző fékezés. A teherűrhajó műszaki egysége önállósodott, a sűrű légkörbe belépve megsemmisült. A légkörben elégett a visszatérés előtt a külső raktérbe helyezett, az űrállomáson 2009 óta szolgát tudományos berendezés (Remote Atmospheric and Ionospheric Detection System, RAIDS), amely a felsőlégkör szerkezetét, sűrűségét és hőmérsékletét kutatta. Annak idején az első japán teherűrhajó (HTV-1) szállította fel az ISS-re. A Dragon hermetikus kabinja a hővédő pajzsa és ejtőernyői segítségével épségben eljutott a felszínig. A NASA és az űrállomás mint kísérleti labor hasznosítását irányító amerikai CASIS (Center for the Advancement of Science in Space) szervezet 48 órán belül hozzájut a kritikus tudományos mintákhoz.

A SpaceX összesen 20 repülésre szóló, több mint 3 milliárd dolláros szerződése keretében a most véget ért küldetés volt a 15. számú. Negyedik alkalommal repültek újból hasznosított (korábban egyszer már a világűrben járt) kabinnal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024