Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Repíts el a Holdig!
(Rovat: SpaceX, Űrturisták és magánűrhajók - 2017.02.28 12:15.)

Elon Musk, a SpaceX vezetője bejelentette: már ketten befizették az előleget, hogy egy Dragon űrhajóval 2018-ban megkerülhessék égi kísérőnket.

Mintegy két és fél éve jelent meg egy cikk az Űrvilágon Fly me to the Moon címmel, amelynek a bevezetője így szólt: állítólag már ketten befizették az előleget, hogy egy Szojuz űrhajóval megkerülhessék égi kísérőnket. Akkor legkorábban 2017 végi időpontról volt szó a Space Adventures cég szervezésében, de a dologról további részleteket azóta nem hallani.

Nem véletlenül választottuk ugyanezeket a szavakat a mostani hír felvezetőjéül. Tegnap ugyanis Elon Musk (ismét) „űrtörténelmi” bejelentést tett. Eszerint két, egyelőre meg nem nevezett, egymást jól ismerő és nem Hollywoodhoz kötődő személy űrturistaként vállalkozik a kockázatosnak számító útra, hogy megkerülje a Holdat. Az utazáshoz a SpaceX készülő Dragon űrhajójának emberek szállítására alkalmas változatát (Crew Dragon) használnák. Ezt a vállalat a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomást (ISS) célzó utazásokhoz fejleszti, de eddig még egyszer sem próbálták ki. Ahogy a SpaceX Falcon Heavy hordozórakétáját sem, amellyel a holdkerülő utazásra elindulna a páros. Musk szerint a repülés tervezett időpontja 2018 negyedik negyedéve, ami elő hallásra elég ambiciózusnak tűnik. Jelképesnek is tekinthető, hogy az indítás a floridai Kennedy Űrközpont 39A starthelyéről történne, ahonnan annak idején az Apollo űrhajók is felemelkedtek a Hold felé vezető útjukra.


Az emberes Dragon űrhajó. (Fantáziakép: SpaceX)

Bár az utasok kapnának valamilyen kiképzést a berendezések kezelésére, vészhelyzet esetére, de a repülés végig automata üzemmódban történne. A Holdig való eljutás, az égitest megkerülése és a Földre való visszaérkezés mintegy egy hetet venne igénybe. A SpaceX nem hozta nyilvánosságra az utazásért fizetendő árat sem, de az elhangzott, hogy a reménybeli résztvevők már jelentős összeget helyeztek letétbe.

A Crew Dragon a jelenlegi tervek szerint idén novemberben hajtja végre első – még űrhajósok nélküli – próbarepülését az ISS-hez. Ha minden jól megy, mintegy fél évvel később, már 2018 elején következhet az első emberes út az űrállomáshoz, a fedélzeten a NASA űrhajósaival. A Holdat megkerülő repülés csak azután jöhet, hogy az új űrhajótípus sikeresen kiállta a próbát alacsony Föld körüli pályán. A Falcon Heavy hordozórakéta – amelynek első fokozatát 27 Merlin hajtómű adja, háromszor annyi, mint a most használatban levő Falcon-9 rakétáét – ugyancsak 2017 folyamán, várhatóan a nyáron mutatkozhat be, az eredeti ígéretekhez képest több éves késéssel. Míg az ISS-hez jutáshoz elegendő a Falcon-9 tolóereje, a Hold megkerülése csak a nagyobb teljesítményű nehézrakétával valósítható meg.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024