Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felrobbant egy Falcon-9 rakéta
(Rovat: SpaceX - 2016.09.02 09:00.)

Az Amos-6 műhold szombatra tervezett startja előtt végzett statikus teszt alatt történt a beleset, amiben megsemmisült az űreszköz is.

A robbanás szeptember 1-jén, magyar idő szerint 15:07-kor a floridai Cape Canaveral 40-es indítóállásában történt, amelyet a SpaceX használ a Falcon-9 rakétái startjához. Ezek voltak a Falcon-9-nél az indítások előtt megszokott statikus rakétatesztek előtti utolsó percek. Ilyenkor rövid időre begyújtják az első fokozat kilenc Merlin-1D hajtóművét, hogy ellenőrizzék, minden rendben működik-e majd a végső visszaszámláláskor is. Most nem működött minden rendben... Idén világszerte ez volt a második starttal összefüggő baleset – amely nem is az indítás alatt, hanem már előtte bekövetkezett. (A cikk eredeti változatában az első idei balesetről írtunk. Az augusztus 31-én a Hosszú Menetelés-4C rakétával történt feltehető kínai kudarcról egyelőre hivatalos hír még nem látott napvilágot.)


(Kép: US Launch Report)

A rakéta orrkúpja alatt volt már az izraeli Spacecom vállalat Amos-6 műholdja. A közel 200 millió dolláros űreszköznek geostacionárius pályára kellett volna állnia, ahonnan feladata televíziós műsorszórás és szélessávú internetes adatátvitel lett volna.

A baleset miatt bizonyára nagyot csökken a Falcon-9 rakétába vetett bizalom. Pedig számos kereskedelmi megrendelés mellett például a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomást ellátó Dragon teherűrhajókat, sőt rövidesen akár embereket szállító űrhajókat is kellene pályára állítani ezzel a típussal. Először 2015 júniusában járt szerencsétlenül egy Falcon-9, amikor a Dragon CSR-7 teherűrhajót kellett volna pályára állítania. Azóta a SpaceX sikeresen felújította a repüléseket: tavaly december óta 9 alkalommal használták gond nélkül. Már szeptembert írunk, de idei terveikben még akár 9 további indítás szerepelt, köztük az első olyan, amelyben egy korábban már repült, újrahasznosított első fokozatot használtak volna. Most ezek mind csúszást szenvednek, amíg a vizsgálatok ki nem derítik, mi volt a végzetes hiba oka. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy emberek nem voltak a közelben, így „csak” anyagi kár keletkezett.

A teljes filmfelvétel a Falcon-9 szerencsétlenül végződött statikus tesztjéről. A robbanás 1:10 után látható. (Videó: US Launch Report)

A Falcon-9 rakétának a következő lett volna a 29. repülése. A robbanás pontos oka még nem ismert, de az a helyszíni felvételek alapján nyilvánvaló, hogy nem alul, a hajtóművekben keletkezett. Talán a második fokozat hajtóanyagtartályával lehet kapcsolatban. A SpaceX mindig is végzett a Falcon-9 startjai előtt statikus teszteket, hogy elpróbálják a közelgő indítást, ellenőrizzék a fedélzeti és a földi rendszerek, a személyzet készenlétét. 2014 óta ezeket a teszteket már úgy hajtották végre, hogy a hasznos teher is a rakéta tetejére volt szerelve.

Most magának az indítóállásnak a berendezései is károkat szenvedtek. Szerencsére a szomszédos szerelőcsarnokban nem esett kár. Ahogy az Atlas-5 rakétával nemsokára (szeptember 8-án) a közelből induló OSIRIS-REx űrszondában sem. Ennek az 1 milliárd dolláros NASA programnak a keretében a Bennu nevű földközeli kisbolygóról hoznak vissza felszíni anyagmintákat. Az első vizsgálatok szerint a robbanás helyétől alig 2 km-re levő csarnokban várakozó űrszonda és rakétája épségben és biztonságban van.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023