Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nem minden hulladék, ami használt
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2016.08.31 15:15.)

A rakétafokozatok sem! A SES-10 műhold lesz az első, amely a Falcon-9 egyik már repült, de újrahasznosított első fokozatát használja pályára állásakor.

A kiterjedt távközlési műholdflottát üzemeltető luxemburgi székhelyű SES vállalat megegyezett a hordozórakétát kínáló amerikai SpaceX céggel, hogy új televíziós műsorszóró műholdjuk, a SES-10 áll majd pályára a különleges Falcon-9-cel, akár már idén október végén. A rakétába azt az első fokozatot építik bele, amelyet egyszer már használtak, méghozzá a Dragon teherűrhajó CRS-8-as számú repüléséhez. Ez volt az az alkalom, amikor első ízben sikerült épségben visszahozni a Falcon-9 kiürült fokozatát egy tengeren úszó platformra. Ezt megelőzően ez a manőver csak egyszer sikerült a SpaceX-nek, 2015 decemberében, de akkor szárazföldi leszállással. Az elsőként visszanyert fokozat nem fog újra repülni, de az azóta eltelt időben a SpaceX-nek már összesen hat alkalommal – kétszer szárazföldre, négyszer tengerre – sikerült rendben visszahoznia a Falcon-9 első fokozatát.


Ez az április 8-án landolt fokozat fog újra repülni a SES-10 műholddal, akár már októberben vagy novemberben. A rakéta többi fő egysége – a második fokozat és az orrkúp – természetesen vadonatúj lesz. (Kép: SpaceX)

A jelek szerint az egyszer már használt fokozat sikeresen túlesett a szükséges műszaki ellenőrzéseken, és a szakemberek újból repülésre alkalmasnak találták. Mivel az ismételt felhasználásnak lehet némi plusz kockázata a „normális” startokhoz képest, a SpaceX számára fontos, hogy egyik neves megrendelőjét sikerült meggyőzni: próbálja ki ezt a lehetőséget. (Bizonyára a meggyőzés része volt az alacsonyabb ár is, bár erről nem került nyilvánosságra adat.) A Falcon-9 rakéták gyártójának célja a pályára állítás költségeinek leszorítása a rutinszerű újrahasznosítással, így piaci versenyelőny szerzése, még több megrendelő elcsábítása. Ha a módszer most beválik, remény van arra, hogy további műholdüzemeltetők is kedvet kapnak az újrahasznosított hordozóeszközre. A SpaceX becslése szerint akár 30%-os árcsökkentést kínálhatnak, ha beindul a rendszeres üzem. A Falcon-9 rakétaindítások listaára egyébként 61,2 millió dollár, de az egyedi esetekben ettől mindkét irányban eltérhetnek.

A SES és a SpaceX együttműködésében nem ez az egyetlen elsőség. Korábban a luxemburgi székhelyű műholdas távközlési cég volt például az, amelynek az egyik holdja (SES-8) először állt geostacionárius átmeneti pályára Falcon-9-cel, még 2013 decemberében.

Maga az új hasznos teher, a SES-10 műhold Európában, az Airbus Defense and Space cégnél épült. Lefedettségi területe Latin-Amerika, állomáshelye a geostacionárius pályán 67° nyugati hosszúságnál lesz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021