Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elon Musk az űrkongresszuson
(Rovat: SpaceX, Emberes Mars-utazás? - 2016.08.27 13:15.)

Szeptember végén a mexikói Guadalajara ad otthont a 67. Világűrkongresszusnak. A SpaceX alapítója Mars-terveikről beszél majd.

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics IAA) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law, IISL) évente rendezi meg a Nemzetközi Világűrkongresszust (International Astronautical Congress, IAC). 2016-ban a helyszín a mexikói Guadalajara lesz, szeptember 26-30. között.


Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a több mint 2000 tervezett elődás és a hasonló számú résztvevő közül előzetesen a legnagyobb érdeklődés Elon Musk megjelenését övezi. Az amerikai SpaceX vállalat alapítója, vezérigazgatója és vezető tervezője épp egy hónap múlva, az IAC második napján beszél majd a kongresszus közönsége előtt. Előadásának (Making Humans a Multiplanetary Species) témája, hogy milyen műszaki kihívásokkal kell szembenézni a Mars-utazás tervezésekor, milyen lehetőségek vannak a bolygó meghódítására és önfenntartó lakott bázis létrehozására. Musk felvázolja majd elképzeléseit arról, hogy az űriparnak, a kormányoknak és a tudományos közösségnek hogyan kellene összefognia az elkövetkezendő években a nagy cél, az emberes Mars-expedíció megvalósulása érdekében.


A Red Dragon leszáll a Marson. (Fantáziakép: SpaceX)

Korábban szó volt arról, hogy a SpaceX 2018-ban egy ember nélküli űrszondát (Red Dragon) indítana a Mars felszínére. A programot pénzzel nem, de többféle módon részvételével a NASA is támogatja. Később – talán már 2024-ben – űrhajósok is lehetnek a fedélzeten, de ezek az elképzelések egyelőre még bizonytalanok. Meglehet, hogy Musk éppen a mexikói Világűrkongresszuson tárja a nyilvánosság elé a SpaceX részletesebb terveit.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024