Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon ernyőteszt
(Rovat: SpaceX, Az űrállomás és az USA , Űrturisták és magánűrhajók - 2014.01.22 15:15.)

A SpaceX a NASA megbízásából emberek szállítására alkalmassá fejlesztendő Dragon űrhajójával sikeres ejtőernyős próbát hajtott végre decemberben.

A tesztre Kalifornia partjai közelében, a Csendes-óceán fölött került sor. A Dragon kapszulát mintegy 2400 m-es magasságban ejtették le a helikopterről. Ezután először két kisebb ernyő bomlott ki, amelyek stabilizálták a test helyzetét a levegőben. Majd a három fő fékezőernyő bomlott ki, hogy a Dragon modellje simán leérkezzen a vízfelszínre.

A tavaly december végén végzett próbáról készült filmet a NASA január 17-én hozta nyilvánosságra.

Az ejtőernyős teszt célja a rendszer működőképességének kipróbálás volt a gyakorlatban. Az ernyőknek kettős szerepe van a Dragon esetében. Egyrészt ha a start vagy a felemelkedés közben valami rendellenesség történik, az űrhajósokat ez segíti épségben vissza. Másrészt normális körülmények között, az űrhajó Föld körüli pályáról való visszatéréskor is fontos szerepe van az egység fékezésében – a SuperDraco hajtóművekkel együtt.

A Dragon már kiállta a próbát mint teherűrhajó, amellyel a SpaceX a Nemzetközi Űrállomás ellátásába kapcsolódott be, a NASA megbízásából. (Az 1,6 milliárd dolláros szerződésben lekötött 12 repülésből eddig kettőt hajtottak végre.) A következő nagy fejlesztési lépés az űrhajó alkalmassá tétele emberek szállítására is. Ehhez sokkal szigorúbb biztonsági feltételeket kell teljesíteni, amit részben a most kipróbált ejtőernyőkkel valósítanak meg. Várhatóan még az idén tesztelésre alkalmas állapotba kerül a teljes mentőrendszer is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024