Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

...a Föld óriási, csendes, gyönyörű kék színű...
(Rovat: Simonyi űrrepülése, Álmuk a világűr , Űrturisták és magánűrhajók - 2007.04.13 04:57.)

Charles Simonyi már jól hozzászokott az Űrállomás körülményeihez, hasznos műszernek tartja a Pillét és a Földben gyönyörködik. A diákok kérdéseire adott válaszaiból megtudhatjuk, mi a véleménye a különböző operációs rendszerekről, valamint, mely személy és mely könyv adott motivációt szakmai pályafutásához.

Április 13-án éjjel 1.15-kor a Nemzetközi Űrállomás felbukkant a horizonton és a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban összegyűltek feszülten hallgatták, amint felhangzott az iskola rádióklubjának hívószava:

"HA5KHC a Puskás Technikum rádióklubja hívja a Nemzetközi Űrállomáson HA5SIK-t, vétel..."

Eleinte csak a statikus zaj fogadta a hívást, ám kisvártatva válasz is érkezett:

"HA5KHC itt HA5SIK...can you hear me?"

Ezzel kezdetét vette a Természet Világa, a Magyar Asztronautikai Társaság és a Puskás Tivadar Távközlési Technikum közös rendezvénye, amelynek keretén belül hat diák intézett kérdést a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyihoz. Amatőrriádiós kapcsolaton keresztül mintegy kilenc perc állt rendelkezésre, hogy közvetlen kapcsolatba léphessenek a kiválasztott diákok Simonyival. A kapcsolat létrejötte után bemutatkoztak a diákok és elsorolták kérdéseiket. Charles Simonyi gondos, hosszú választ adott, a lezajlott beszélgetésből idézünk:

"...Szervusz kedves Károly! Köszöntünk a Puskás Technikumból...kiválóan hallunk Téged! A diákok egyben elmondanák egymás után a kérdéseiket és utána egyben kérnénk a válaszodat.."

"Magyari Dóra: Hogyan érzi magát a súlytalanságban?"
"Molnár Gyula: Hogyan működik a magyar Pille műszer?"
"Somogyi Timea kérdése: Milyen érzés a Földet az Űrállomásról látni, tényleg úgy néz ki, mint a képeken?"
"Petz Erika: Meséljen az Űrállomáson végzett kísérleteiről!"
"Sas Péter: Elégedett-e az Űrállomáson lévő fedélzeti számítógépek operációs rendszerével?"
"Fekete Soma: Melyik könyv és mely személy volt nagy hatással Önre a szakmai pályafutása kezdetén?"

Simonyi a kérdések hallatán rögtön bele is fog a válaszokba:

"Az ágyam fel volt dúcolva, tehát átlósan kellett aludnom, hogy a fejembe szállott vér ne zavarjon. Most minden nagyon természetes és nagyon jól hozzászoktam..."

"Gyulának, hogy hogy működik a Pille műszer. Rendeltetésszerűen működik, rugalmas, megbízható, egy hasznos műszer. A mérőfejeket az állomás különböző részébe el lehet helyezni, a terv szerint az egyiket a zsebemben hordom, a másik pedig a hálózsákomban van, a többiek az állomás különöző helyein vannak és naponta tudjuk mérni a sugárzást...."

"A Tímea kérdezi, milyen érzés a Földet látni, hogy úgy néz-e ki, mint a képeken. Tényleg jobban is néz ki, mint a képeken, a Föld óriási, csendes, gyönyörű kék színű. A felhők árnyékát állandóan lehet látni. Éjjel a villámok nagyon érdekesek, milyen nagy területen mennek keresztül és néha városokat is lehet látni. Sajnos még sok időm nem volt, lehetséges, hogy a hétvégén erre több lehetőség lesz..."

"Az Erika kérdésére, hogy milyen kísérletek vannak a sugárzásmérésen kívül, vannak orvosi kísérletek is, a vérszegénységet vizsáljuk, a hátfájást, ami az űrben van, és nekem is fájt a hátam egy kicsit. (Ma éppen nem.) Mérjük a félvezetők romlását az űrben a sugárzás miatt és a fedélzeten lévő baktériumoknak a nyilvántartása is elég fontos. Tehát ezek a tudományos kísérletek."

"A Péternek, hogy elégedett vagyok-e az operációs rendszerrel. Itt biztos arra gondolsz, hogy néhány számítógép Linuxot, néhány pedig a Windows-t futtatja. Nekem erről az a véleményem, hogy minden operációs rendszerre lehet rossz programokat írni és szerintem az a legfontosabb, hogy a programok jók legyenek... Valószínű a programozók azon vitatkoznak, hogy melyik a jobb operációs rendszer ahelyett, hogy megcsinálták volna a programokat jobban."

"Soma kérdésére a könyv és a személy, én Zsombok Zoltánt említeném, aki fiatalon meghalt, nagyon-nagyon tehetséges mérnök volt és engem programozásra tanított még 1964-65-ben. És a könyv pedig - akkor még elég fiatal voltam - Obádovics József Gyula könyvéből tanultam a matematikát. Számítógépet persze nem lehetett még semmiből sem tanulni..."

"Rendben Károly, köszönjük szépen a válaszokat, mindent tisztán értettünk. (...) Megköszönjük neked az összeköttetést a szervezők nevében, a Természet Világa, a Magyar Asztronautika Társaság és a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, valamint ennek rádióklubja és az operátorok."

A lezajlott események teljes hanganyagát április 13-án 20.00-kor a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban speciális előadások kíséretében mutatják be a rendezvény szervezői. Ízelítő a programból:
http://www.termeszetvilaga.hu/radiokapcsolat

A diákok részletes bemutatása - a szervezők által kiadott sajtóanag alapján

Fekete Soma
Fekete Soma 1983-ban született Sopronban. A soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki karának ötödves hallgatója, építőmérnöki szoftverek felhasználója. 2002-ben a Természet Világa Diákpályázatán A kultúra egysége különdíj kategóriában első helyezést ért el "Mi az a szimmetria?" című munkájával. Egy évvel később "Requiem a 250 éves Brennberg-bányáért, avagy a magyar szénbányászat bölcsőjénél" című írásával nyert első díjat.

Magyari Dóra
Magyari Dóra 1991-ben született Budapesten. Édesapja dr. Magyari Béla kiképzett űrhajós. Jelenleg a Puskás Tivadar Távközlési Technikum 10. évfolyamos tanulója, a diákönkormányzat elnöke. 2006-ban Kazinczy érmet nyert az Édes Anyanyelvünk Országos Tanulmányi Versenyen. Diákújságíró.

Molnár Gyula
Molnár Gyula 1980-ban született Budapesten. 1996-ban első helyezést ért el a Simonyi Károly Országos Elektrotechnikai Versenyen. 1999-ben kitűnő technikusi képesítő vizsgát tett a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban. A Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán szerzett diplomát, jelenleg a Vízművek Rt. rendszermérnöke. Nős.

Petz Erika
Petz Erika 1985-ben született Marosvásárhelyen. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum matematika - informatika szakán érettségizett. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanul párhuzamosan két helyen: műszaki informatikai szakon illetve nemzetközi gazdálkodás szakon. A Természet Világa 2003-as Diákpályázatán A kultúra egysége különdíj kategóriában első helyezésben részesült "A Vénusz-átvonulás és nyelvünk finnugor rokonsága - Hell Miksa és Sajnovics János expedíciójáról" című munkájával. 2004-ben részt vett a "Hewlett Packard Global Business Challenge 2004" alkalmazott számítógépes közgazdaságtan nemzetközi döntőjén az USA-ban.

Sas Péter
Sas Péter 1985-ben született Dunaújvárosban. 2002-ben megnyerte a Simonyi Károly Országos Elektrotechnikai Versenyt, 2003-ban a fizika OKTV-n 3. helyezett, 2004-ben a matematika OKTV-n 2. helyezett, 2005-ben megnyerte az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Kitűnő technikusi képesítő vizsgát tett a Puskás Technikumban. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának másodéves villamosmérnök szakos hallgatója.

Somogyi Tímea
Somogyi Tímea középiskolás diák, Baján született 1988-ban, jelenleg a bajai Szent László ÁMK szakközép iskolájában tanul környezetvédelmi és vízgazdálkodási szakon, szabadidejében is szívesen foglalkozik ezzel a témával. Tanulmányait a Kaposvári Egyetemen gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szakon szeretné folytatni. A Természet Világával egy tanára révén ismerkedett meg. Pályaművével első díjat nyert a 2006-os Diákpályázaton A kultúra egysége kategóriában. Dolgozatának címe: "Péter Rózsa, a matematika Nagyasszonya".

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021