Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Lutetia mellett
(Rovat: Rosetta üstökösprogram, Űrcsillagászat Európában - 2010.07.10 19:05.)

Az európai Rosetta űrszonda, útban a 2014-es üstökösrandevú felé, ma bő 3000 km-es távolságban elrepült a Lutetia kisbolygó mellett.

A pontosan 3162 km-es legnagyobb közelség július 10-én, magyar idő szerint 18:10-kor következett be. A 21-es sorszámú Lutetia a legnagyobb méretű kisbolygó, amit valaha űreszközzel közelről vizsgáltak. Az elmúlt napokban az űrszonda OSIRIS (Optical, Spectroscopic, and Infrared Remote Imaging System) kamerájával már megfigyelés alatt tartották az égitestet, amely a közeledéssel folyamatosan egyre nagyobb lett a látómezőben.


Az elrepülés távolsága – bár a természetes és a mesterséges égitest egymáshoz képest 54 ezer km/h sebességgel halad el a találkozáskor – alkalmat adott a kisbolygó por- és plazmakörnyezetének, esetleges mágneses terének, felszíni anyagi összetételének, tömegének és sűrűségének vizsgálatára, a fényképezésre. A találkozó a Földtől 454 millió km távolságban jött létre. Mivel a Lutetia a Rosetta egyik fő tudományos célpontja – természetesen a végső cél, a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös mellett –, ezért lényegében az összes fedélzeti tudományos berendezés üzemelt.

A mostani esemény előkészületei már hónapok óta folytak. A Rosetta tudományos programjában mintegy kéttucatnyi európai és amerikai intézmény érdekelt. Mint ismeretes, az űreszköz számos műszere jelentős magyar hozzájárulással készült.

A megközelítésről az első képek este 8 óra körül érkeznek a Földre, azokat feldolgozásukat követően az Európai Űrügynökség (ESA) nem sokkal 10-én éjfél előtt hozza nyilvánosságra. Ezeket a képeket természetesen mi is bemutatjuk majd. Addig is ízelítőül álljon itt egy 80 ezer km távolságból készített felvétel (balra), mellette összehasonlításul a kisbolygó előzetesen megalkotott modellje látható (jobbra).


(Képek: ESA / MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024