Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

„Lencsevégen” a Rosetta
(Rovat: Rosetta üstökösprogram - 2005.04.25 08:05.)

Amikor márciusban a Rosetta üstököskutató szonda egy hintamanőver erejéig a Föld közvetlen közelébe került, az ESA pályázatot írt ki asztrofotósoknak a jelenség megörökítésére. Most megnevezték a győzteseket.

Korábbi ígéretünkhöz híven bemutatunk néhányat a Rosetta-pályázat díjnyertes felvételeiből. A versenybe 36 amatőr asztrofotós összesen 66 munkával nevezett be Kanadából, az Egyesült Államokból, Európából és Dél-Afrikából. A zsűri állítólag – szokás szerint – nehéz helyzetben volt. Két kategóriában osztottak díjakat. Az értékelési szempontok között fontos volt, hogy a kép jól nézzen ki, minél egyszerűbb amatőr műszerrel készüljön, és esetleg speciális effektusokat tartalmazzon (pl. a fényesség változását, a szonda gyorsulását mutassa, legyen valamilyen más érdekes égitest a látómezőben, stb.).

Az állóképek közül a győztes az osztrák Erich Meyer felvétele lett. A mellékelt kép a Rosetta követésével készült, így a közelben látszó csillagos háttérből párhuzamos csíkok lettek. A felvétel március 4-én készült egy elég nagy (60 cm-es) távcsővel, amely ugyanakkor magántulajdonban levő amatőr műszer.

E cikk szerzőjének kedvence a harmadik helyezett, a svájci Stefano Sposetti felvétele. Az előzővel ellentétben itt a csillagos háttérhez képest látjuk mozogni az űrszondát. A 40 cm-es távcsővel készült képen a látómező halványabb csillagai és galaxisok is látszanak. Mindez - bár a többihez hasonlóan természetesen CCD detektorral készült - a fotólemezek korát idéző negatív megjelenítésben.

A mozgókép kategóriában időben egymás után készített felvételek kombinálásával lehetett nevezni. A zsűri itt három második díjat is kiadott. Mi itt mégis az első helyezettet említjük meg. (A többi díjazott pályamű, sőt az összes beküldött anyag megtekinthető az ESA honlapján, a lenti linket követve.) A győztes, a svájci Thomas Hugentobler mellett szólt, hogy képeit „szériatávcsővel” készítette. Mégis majdnem a legnagyobb távolságban, a Földtől 1,44 millió km-re fényképezte le a Rosettát, még február 28-án. A mozgókép az ESA honlapján látható. Érdemes ugyanitt megnézni a többi helyezett munkáját is, akik talán még látványosabb animációkat készítettek!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024