Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Meghiúsult mintavétel a Marson
(Rovat: Perseverance, Távoli világok kutatói - 2021.08.16 07:15.)

A Perseverance első alkalommal próbált mintát venni a Jezero-kráter fenekén, de a kiszemelt kőzet vártlanul porózusnak bizonyult.

A NASA marsjárója minden parancsot megfelelően végrehajtott, és az első jelek arra mutattak, hogy a művelet sikerrel is járt. A mintavevő cső ellenőrzése során azonban kiderült, hogy az üresen maradt. A Perseverance 43 ilyen titánból készült csövet vitt magával, hogy az üreseket megtöltse a krátert borító kőzettörmelék anyagával. Ha minden jól alakul, az üledékes eredetű kőzetből begyűjtött minták egy később indítandó küldetés révén – talán a következő évtized kezdetéig – végül eljuthatnak a Földre, tüzetes laboratóriumi vizsgálatok céljából. Legalább 20 ilyen csövet szeretnének megtölteni, a kráter minimum 4 eltérő helyszínén.


Az augusztus 6-án fúrt első lyuk a Perseverance navigációs kamerájával fényképezve... (Kép: NASA / JPL-Caltech)


...és közelebbről. (Kép: NASA / JPL-Caltech / MSSS)

A mintavevő berendezés (Sampling and Caching System) marsi működése egyébként automatikus, miután kijelölték számára a megfelelő helyszínt. A 2 m hosszú robotkar végén található „ütvefúró” egy üreges csövet juttat a felszín alá, a fúrómag anyagát pedig elraktározzák egy mintavételi csőben. Csakhogy mindjárt az első próbálkozáskor a földi tesztek során sosem tapasztalt jelenség lépett fel: az elporladó kőzet a kiemelésekor nem maradt benn a fúrómagban.


A cső tartalmát többféle módszerrel is ellenőrzik. A berendezésnek saját kamerája is van, amely minden kétséget kizáróan igazolta, hogy nincs ott semmi. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

A szakemberek döntése nyomán a rover most továbbhalad a következő kijelölt mintavételi pont felé. Várhatóan egy hónapon belül megkísérlik az újbóli fúrást.

A Perseverance idén február közepén landolt a Marson, egy ősi tómederben, a Jezero-kráterben, hogy a feltételezett egykori élet fosszilis nyomai után kutasson a vörös bolygón. Irányítói kezdetben a műszereinek beüzemelésével, majd az Ingenuity drónhelikopter reptetésével voltak elfoglalva. Ez utóbbi azóta minden várakozást felülmúlt, és még mindig repülésre képes. Egyre bonyolultabb bevetésekre küldik, nemrég már a 11. expedícióján volt túl. Legutóbb 380 m-es távolságot tett meg. A Perseverance küldetésének ebben a fázisában már hasznosan segíteni is tudja a szakembereket a rover előtt álló terep légi felderítésével.


Az Ingenuity saját árnyékáról és a marsi dűnékről készült fényképe a 11. repülésről. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024