Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tesztvezetés a Marson
(Rovat: Perseverance, Űrszondák a Marsnál - 2021.03.06 12:15.)

Február 18-án landolt a NASA marsjárója. Beüzemelése rendben halad, március 4-én egy kicsit már gurult is.

Két héttel az izgalmas, de sikeres leszállás után a Perseverance már mintegy 7000 képet küldött a Földre állomáshelyéről, a Jezero-kráterből. A rover a NASA szakemberei szerint kitűnően működik, eddig semmi problémával nem találkoztak. A Marsra évkezése óta megtörtént a fedélzeti szoftver frissítése, ami majd lehetővé teszi a hosszabb távra való eljutást. Sorban próbálják ki a fedélzeti műszereket és beüzemelték a 2,1 m hosszú robotkart is. Legutóbb pedig a földi irányítók kiadták a parancsot a megmozdulásra – egyelőre természetesen csak tesztelési céllal. A rover egy kicsit előregurult (4,5 m), ott 150°-os szögben balra elfordult, majd visszafelé gurult (2,5 m). Mindez a műveletsor 33 percen át tartott.


Március 4-én megmozdult a Perseverance marsjáró, a próba kitűnően sikerült. A kép a keréknyomokról egy navigációs kamerával készült. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

Nemsokára sokkal nagyobb útra kel a Perseverance, alumíniumból készült hat kerekén. A 2012-ben landolt és még most is működő Curiosity kerekeihez képest ezek kicsit keskenyebbek, viszont nagyobb az átmérőjük és vastagabb anyagból készültek. A mérnökök ugyancsak megváltoztatták a futófelület mintázatát, hogy a kerekek jobban ellenálljanak az éles kövek rongáló hatásának. (A Curiosity esetében a kerekekkel akadtak gondok.)

Ami a „vezetést” illeti, jelentős változás a Curiosity képességeivel összehasonlítva, hogy a Perseverance autonóm módon tudja majd megközelíteni útvonala következő kijelölt pontját. A fedélzeti szoftver a marsjáró kameráinak felvételeit használja majd a nagyobb sziklák és egyéb akadályok kikerülésére, vagy ha úgy ítéli meg, hogy a továbbhaladás nem biztonságos, inkább leállítja a rovert. Mivel jelenleg kb. 10 percig tart, míg a rádiójelek elérnek a Földig, illetve a parancsok vissza a Marsig, az önvezető marsjárművel sok időt takaríthatnak meg, gyorsabb lehet a haladás. A Curisosity mozgásához képest akár ötszörös átlagsebességről beszélnek (miközben egy adott pillanatban a maximális elérhető sebesség továbbra is kb. 16 méter óránként, ami földi mértékkel mérve nem mondható száguldásnak). Egy marsi nap alatt ideális esetben így akár 200 m távolság is bejárható lesz.


A Perseverance leszállóhelyéről – amelyet a NASA Octavia E. Butler sci-fi írónőről nevezett el – már látszik a célpont, az ősi folyódelta, amelynek üledékes kőzetrétegeiben keresi majd a guruló laboratórium az esetleges egykor marsi élet fosszilis nyomait. A kép a Mastcam-Z kamerával készült. Az alakzat a leszállóhelytől nyugati irányban, 2,3 km távolságban van. A képen látható részének szélessége kb. 200 m. Az előtérben feltűnő méretes (kb. 2 m-es) szikla 130 m távolságban található. A kép színei azt a látványt próbálják visszaadni, ahogy az emberi szem számára látszana a marsi tájkép. (Kép: NASA / JPL-Caltech / ASU)

A Perseverance küldetése a tervek szerint legalább egy marsi éven (kb. két földi éven) át tart majd, de persze mindenki reménykedik a sokkal hosszabb hasznos élettartamban. A gyorsabb vezetés miatt több idő juthat a tudományos vizsgálatokra és a mintagyűjtő tégelyek megtöltésére, amelyeket egy későbbi küldetéssel terveznek begyűjteni és a Földre szállítani.


Két lehetséges útvonal (kék és lila színnel) a Perseverance mostani tartózkodási helyétől (fehér pont) a delta széléig. A Jezero-kráterről a NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondájának High Resolution Imaging Experiment (HiRISE) kamerájával készített háttérképre rajzolt sárga görbe magának az ősi folyódeltának a lehetséges feltérképezési útvonalát mutatja, egészen addig a pontig, ahol az egykori folyó a kráterbe lépett. A becsapódásos eredetű kráterben jó 3 milliárd évvel víz hullámozhatott, azt pedig a nyugat felől érkező folyó szállíthatta ide, amelynek hordalékából a legyezőre emlékeztető alakú delta lerakódott. (Kép: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona)

Időközben a földi irányítók a beérkező képek alapján azt is vizsgálják, hogy milyen biztonságos helyen lehetne lerakni a rover aljáról az Ingenuity nevű kis (1,8 kg tömegű) marsi helikoptert, amelynek repülésére a következő egy-két hónapban keríthetnek sort. A Perseverance mintavevő rendszerének beüzemeléséhez még számos műveletet kell végrehajtani. A nyár előtt nem várható, hogy a kőzetfúrót használatba veszik, ez mindenképpen az Ingenuity kipróbálása utáni időszakra marad.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024