Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tűz detektálása geostacionárius meteorológiai műholdról (2. rész)
(Rovat: Orsz. Meteorológiai Szolgálat, Katasztrófák ellen - 2008.04.08 06:00.)

Február végén két magyarországi tónál is kigyulladt a nádas és komolyabb tűz, tűzkár keletkezett. A Pest megyei Farmos halastavánál február 27-28-án volt tűz.

Farmos, február 27-28.
Mint cikkünk első részében már említettük, a vegetációtűznek nagy a kockázata a száraz időszakokban. Különösen veszélyesnek a jelentéktelen csapadékkal járó, ugyanakkor megerősödő és irányt változtató széllel érkező frontátvonulásokat tekinthetjük. Február 27-én napközben egy gyenge hidegfront érkezett. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödött, néhol viharos lökések is előfordultak. Csapadék csak kevés helyen hullott. A szél az éjszakai órákban csak lassan mérséklődött.

Február 27-én, szerda este a front felhőzetének elvonulása után Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye határa közelében egy élénk lila folt megjelenésére figyelhettünk fel. A folt mozdulatlanságából és színéből tűz kialakulására lehetett következtetni.

Éjszakai mikrofizikai kompozit képek, METEOSAT-9, 2008. február 27. 19:25, 19:40, 19:55 és 20:55 UTC (IR12.0-IR10.8, IR10.8- IR3.9, IR10.8).

Az ábrákon éjszakai mikrofizikai kompozit képeket láthatunk Magyarország középső részéről négy időpontban. A farmosi tűz először a 19:40 UTC-s képen detektálható. A tűzhöz társítható jel intenzitása folyamatosan erősödött, csúcspontját a 20:55-kor érte el (utolsó kép). Technikai jellegű okoknál fogva a képen látható lila elszíneződés területe a tűz valódi kiterjedéséhez képest lényegesen nagyobb. Ezt követően csökkent a jel erőssége, majd az éjszaka hátralevő részében a megnövekvő felhőzet is gátolta a tűz azonosítását. (A déli részeken megjelenő színes foltok különböző típusú felhőkhöz társíthatók, a kiterjedt halványlila mező felhőmentes területet jelez.)

Reggelre eloltották a Pest megyei Farmoson égő nádast. A mintegy 400 hektáros nádas felét sikerült megmenteni. (Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, MTI.)

A műholdas tűzdetektálás elméletéről, valamint a konkrét tűzeseteknek kompozit és az IR3.9 képeken való vizsgálatáról bővebben olvashatnak az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának érdekességek rovatában. Itt képek mellett műholdképekből készült filmeken is bemutatjuk a tűzeseteket.

Putsay Mária, Kolláth Kornél, Szenyán Ildikó
(Országos Meteorológiai Szolgálat)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024