Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Helyzetjelentés a Fobosz-Gruntról
(Rovat: Oroszország és a Naprendszer - 2011.12.01 08:15.)

Az orosz Mars-szonda a múlt heti biztató jelek ellenére hallgat, így még kevesebb a remény arra, hogy bármi hasznosat tudnának vele tenni.

Mint emlékezetes, a Mars Phobos holdjának kutatására szánt orosz űrszonda, rajta a kínaiak első Mars körüli keringésre tervezett űreszközével, november elején hiába startolt Bajkonurból. Nem sikerült elhagynia a Föld körüli pályát, mivel nem indult be az erre szolgáló hajtómű. Azóta a Fobosz-Grunt lényegében némán kering a Föld körül, nagyjából 300 km magasságban. Mostanra már kizárt, hogy eljuthat a Marshoz, hiszen az erre alkalmas indítási ablak bezárult.

Ezt a némaságot törte meg november 22-én, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) ausztráliai követőállomásán, Perth mellett először, majd később egy másik esetben is sikerült fogni a szondáról érkező rádiójeleket. Ezután az ESA és az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) szakemberei újabb alkalmakat kerestek, hogy hátha parancsokat küldhetnek fel és vehetik a fedélzeti telemetriai adatokat, s ezekből kideríthetik, hogy mi is romlott el a Fobosz-Grunton. E kapcsolatteremtési kísérletek során azonban mindeddig nem jártak szerencsével. Az ESA állomásáról mindenesetre kedden – lényegében a siker reális esélye nélkül – olyan parancsokat küldtek az űreszköz felé, hogy az megemelje a pályáját. Így később lassabban repült volna át a követőállomások látóterén, nagyobb esélyt kínálva a rádiókapcsolat felvételére.

A szonda némaságához csak a Roszkoszmoszé hasonlítható. A kapcsolatfelvételi kísérletekről is csak az ESA közleményeiből értesülhetett a közvélemény. November 24. óra semmilyen hivatalos orosz információ nem látott napvilágot. Nyilatkozott viszont Dmitrij Medvegyev elnök, aki azt is kilátásba helyezte, hogy az orosz űrprogrammal kapcsolatos hibák esetleges személyi felelőseire pénz-, vagy akár börtönbüntetés is várhat. (Nagy kérdés, hogy ettől jobb lesz-e az egyébként alulfizetett szakemberek teljesítménye. – A szerk.)

Ha – mint ahogy egyre valószínűbbnek tűnik – nem sikerül átvenni az irányítást a Fobosz-Grunt fölött, az a jövő év elején (talán valamikor januárban vagy februárban) belép a Föld sűrű légkörébe és megsemmisül.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021