Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Angara-1.2: az első orbitális repülés
(Rovat: Orosz hordozórakéták, A nemzetbiztonságért - 2022.04.30 12:15.)

Egy titkos katonai műholddal mutatkozott be a Pleszeckből indított új orosz hordozórakéta.

Az Angara rakéták családjának kisebb, 1.2 jelzésű tagja korábban egyetlen szuborbitális próbarepülést teljesített. Igaz, az már elég régen, közel 8 évvel ezelőtt, 2014 júliusában történt. Most a katonai kezelésben levő észak-oroszországi starthelyről április 29-én, magyar idő szerint 21:55-kor emelkedett a magasba az Angara-1.2 rakéta. A hasznos teher a Kozmosz-2555 jelű, nem nyilvános célú műhold volt, az orosz légi- és űrhaderő (VKSZ, Воздушно-космические силы) megbízásából. Annyit lehet róla tudni, hogy rendben elérte tervezett pályáját.


Az indításra előkészített Angara-1.2 rakéta Pleszeckben. (Kép: Roszkoszmosz)

Elemzők szerint egy radaros kémműholdról lehet szó, amelynek neve (MKA-R) és platformja két korábbi 6 egységes (6U) CubeSatéra emlékeztet. A szóban forgó MKA-N-1 és -2 műholdak 2017 júliusában indultak egy Szojuz-2.1a rakéta másodlagos hasznos terheként, több kisebb űreszköz társaságában. Akkor nem pontosan a kijelölt pályára kerültek, és végül kapcsolatba sem sikerült lépni velük.

Az Angara-1.2 maximális kapacitása 3,8 onna tömegnek alacsony Föld körüli pályára való juttatására elegendő. A hordozórakéta-család nagyobb tolóerejű, a geostacionárius pályára szánt űreszközökhöz tervezett A5-ös változatával legutóbb tavaly decemberben hajtottak végre próbaindítást – sorrendben a harmadikat. Az Angara rakéták fejlesztési programjáról 2014-ben írtunk bővebben.

Az eredeti tervekben 2022-re még két Angara-1.2 indítás szerepelt, egy a Roszkoszmosz megbízásából, egy pedig egy kereskedelmi alapon szervezett start a dél-koreai KOMPSAT-6 (Arirang-6) radaros földmegfigyelő hold felbocsátására. A háborús szankciók miatt ez utóbbinak a sorsa több mint bizonytalan. Lényegében minden külföldi megrendelő visszalépett az orosz rakétákkal való indításoktól.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021