Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Fokozatosan eltűnnek a régi Szojuzok
(Rovat: Orosz hordozórakéták, Az Űrállomás és Oroszország - 2014.07.21 07:15.)

A megbízható orosz hordozórakétákból 2017-től kezdve csak a modern, digitális vezérléssel működő változatok maradnak használatban.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) elhatározta, hogy a Nemzetközi Űrállomás ellátására szánt Progressz teherűrhajókat és az emberes Szojuz űrhajókat is a hordozórakéta új, 2-es sorozatába tartozó darabokkal indítja majd. A gyártósor és a beszállítói lánc egyre kevesebb „régi” rakétát állít elő, mígnem 2016 végére vagy 2017 elejére már csak a modernizált változatok maradnak.


Egy Szojuz-2.1a típusú rakéta felbocsátás előtt, Bajkonurban. (Kép: Roszkoszmosz)

Az új sorozat variánsai valójában nem jelentenek újdonságot, hiszen most is számos műholdindítást hajtanak végre velük, nem csak a kazahsztáni Bajkonurból és az észak-oroszországi Pleszeckből, de a Francia Guyanában fekvő európai űrközpontból, Kourouból is. A régebbi rakéták ukrán gyártású – még a közös szovjet idők örökségét őrző – analóg vezérlőrendszerrel épülnek. Ilyen Szojuz-U változatok juttatják a Föld körüli pályára a Progresszeket, míg Szojuz-FG rakéták a Szojuz űrhajókat. A jelenlegi orosz-ukrán válság csak felgyorsítja az áttérést a már orosz fejlesztésű digitális vezérlést használó rakétákra. Ezzel egyúttal nem csak az orosz űrprogram ukrán függőségét csökkentik, de sokkal változatosabb módon választhatják meg az egy felbocsátás alkalmával az űrbe juttatandó hasznos terheket. Így a jól bevált és biztonságosan működő hordozóeszköz még rugalmasabbá, piacképesebbé válik.

Jelenleg négy Szojuz-2.1a rakéta legyártására szóló szerződés van érvényben a Progressz teherűrhajók számára. Az első ilyen start október 29-ére várható. Mielőtt az embereket szállító űrhajóknál is áttérnének a hagyományosról a modernizált hordozórakéta-változatra, legalább három sikeres Progressz startot szeretnének végrehajtani vele. Így a tervek szerint 2016 végén vagy 2017 elején tűnnének el a Szojuz-FG rakéták.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021