Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megvan a Proton balesetének oka
(Rovat: Orosz hordozórakéták - 2013.07.20 12:15.)

A vizsgálatok alapján úgy tűnik, néhány fordítva beszerelt érzékelő miatt kezdett bukdácsolni majd zuhant vissza és robbant fel az orosz hordozórakéta július 2-án.

A súlyos bajkonuri startbalesetben az orosz GLONASSZ navigációs rendszer frissítésére szánt három új műhold veszett oda. A sikertelenül végződött start összköltsége (a műholdakat és a rakétát is beleértve) mintegy 4,4 milliárd rubel (kb. 136 millió amerikai dollár) volt.


Szerencse a szerencsétlenségben, hogy emberi áldozatot nem követelt az űrközpont területére visszazuhanó rakéta. (Kép: AFP)

A történtek okának teljes kivizsgálása még tart. A Proton rakéták indításai akkor kezdődhetnek újra, ha a jövőbeli hasonló esetek elkerülése biztosítottnak látszik. Csütörtökön egy sajtótájékoztatón a hivatalos állami vizsgálóbizottságra hivatkozva az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) elnökhelyettese, Alekszandr Lopatyin megelőlegezte a baleset okát. Eszerint a hordozórakéta első fokozatában hatból három olyan érzékelő, amely a rakéta forgási szögsebességéről ad információt, fejjel lefelé (180 fokkal elfordítva) volt beszerelve. Erre utaló bizonyítékok kerültek elő a roncsok átvizsgálása során.

Hogy a hibát pontosan ki követte el, az még kérdéses. Lehetett a szenzorokat beszerelő technikus, de előfordulhatott, hogy már a tervrajzokon is helytelenül szerepeltek az alkatrészek. A Proton ezen példányán még 2011-ben elvégzett szerelés összetett művelet, és mint a bizottság vizsgálata rámutatott, az utólagos ellenőrzésére nem áll rendelkezésre megfelelő eljárás. Ezen mindenképpen javítani kell a jövőben. Ötletként felmerült a szerelési munka filmre rögzítése, amit utólag vissza lehetne játszani. Az ügyészség mindenesetre keresi a személyi felelősöket, a hírek szerint hazugságvizsgálót is bevetnek majd.

Korábban a baleset kiváltó okaként felmerült, hogy a rakéta hajtóművei a visszaszámlálás vége előtt 0,4 másodperccel már beindultak. Bár az esetet továbbra is vizsgálják, az nem tartják valószínűnek, hogy emiatt lett végül sikertelen a start. Egyelőre nem tudni, mikor újítják fel a Proton hordozórakéta használatát. A kereskedelmi indításokat szervező amerikai-orosz vegyesvállalat (International Launch Services, ILS) várakozó ügyfelei bíznak abban, hogy valóban egy nyilvánvaló és egyszeri szerelési hibáról van szó. Ebben az esetben hamarabb, talán már őszre engedélyt kaphat a hordozórakéta a további felszállásokra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024