Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Oroszország: megint egy sikertelen start
(Rovat: Orosz hordozórakéták, Orosz alkalmazási holdak - 2011.12.23 18:15.)

A ma Pleszeckből Szojuz rakétával indított távközlési műhold nem érte el a Föld körüli pályát, Szibériában zuhant le.

A szerencsétlenül járt űreszköz egy Meridian típusú, polgári és katonai célra egyaránt szánt távközlési műhold volt. A sarkvidék környékén közlekedő hajók, repülőgépek és földi állomások közti kommunikációra, Szibéria és az Oroszország távol-keleti vidékeinek jobb ellátására szánták, a kiöregedő Molnyija holdak pótlására. Korábban négy Meridian műhold állt már pályára.

A startkísérlet az észak-oroszországi Pleszeckből, Szojuz-2.1b hordozórakétával történt. Az időpont december 23-án magyar idő szerint 13:08-kor volt. Közel 7 perccel az indulás után, feltehetően a rakéta harmadik fokozatának meghibásodása miatt idő előtt ért véget az út: a pályára álláshoz elegendő sebességet el nem ért műhold visszazuhant a földre. A becsapódás Tobolszk városa körzetében történt, károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés. A repülési terv szerint a műholdnak 9 perccel a felemelkedés után kellett volna elválnia az utolsó rakétafokozattól.

A mostani baleset, amelynek okát már hivatalos szakértői bizottság keresi, egy különösen szerencsétlen év végén következett be. Augusztusban ugyancsak Szojuz rakétával indítottak egy Progressz teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomáshoz, de az nem állt pályára. A Szojuz rakéták hasonló típusával juttatnak embereket is a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legutolsó űrhajó, a Szojuz TMA-03M épp két napja startolt Bajkonurból, és ma csatlakozott az ISS-hez. Az évtizedeken át megbízhatóan teljesítő Szojuz hordozórakéta az orosz űrtevékenység egyik legfontosabb alapja.

A Progressz teherűrhajón túl az oroszok az elmúlt bő 12 hónapban három GLONASSZ navigációs műholdat, egy katonai kutató űreszközt, egy fejlett távközlési holdat vesztettek. A Mars felé indított Fobosz-Grunt űrszonda pedig pályára állt ugyan, de a Föld körüli pályán ragadt, és várhatóan januárban lép be a sűrű légkörbe. Mindez egy ünnepi évben történt, hiszen 2011-ben volt az első űrhajós, Jurij Gagarin repülésének fél évszázados évfordulója.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024