Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

KOMPSAT-2 és a Rokot sikeres visszatérése
(Rovat: Orosz hordozórakéták, Környezetünk védelme , A nemzetbiztonságért - 2006.07.31 07:41.)

Az orosz hordozórakétát közel 10 hónapig nem használták egy tavalyi szerencsétlen indítás után, amelynek során megsemmisült az ESA CryoSat holdja.

A Pleszeckből végrehajtott mostani indítás viszont teljes sikerrel járt. A Koreai Köztársaság KOMPSAT-2 (koreai nevén Arirang-2) távérzékelő mesterséges holdja 98 fokos hajlásszögű, 685 km magas napszinkron pályára került július 28-án. A három éves élettartamúra tervezett KOMPSAT-2 nagyfelbontásű űrfelvételeket készít majd, amelyeket világszerte értékesítenek, például környezetvédelmi, mezőgazdasági alkalmazásokhoz. A KOMPSAT sorozat első tagja 1999-ben indult, a harmadikat 2009-re tervezik. A mostani fedélzeti kamera földfelszíni felbontása fekete-fehérben 1 m, színesben 4 m. Ez jelentős (45-szörös) javulás az előző koreai hold képességeihez képest, és alkalmassá teszi az új űreszközt katonai kémfeladatok végrehajtására is – például az észak-koreai rakétaindító állomások megfigyelésére. A KOMPSAT-2 képeit európában a francia Spot Image cég forgalmazza majd.

A Rokot egy módosított SS-19 ballisztikus rakéta, amelyet a kereskedelmi műholdindítások szolgálatába állítottak. Az utolsó (harmadik) rakétafokozatot (Briz-KM), amelynek feladata a végső pályára való állítás, már erre a célra fejlesztették. Az indításokat a német és orosz tulajdonosok által vezetett Eurockot vállalat szervezi. A soron következő startok során 2007-ben és 2008-ban ESA-műholdak (GOCE, SMOS és Proba-2) is sorra kerülnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024