Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Orosz távközlési műhold Protonnal
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, A nemzetbiztonságért - 2023.03.14 06:15.)

Méghozzá a katonai fajtából, és geostacionárius pályán működik majd.

Az orosz Proton-M nehézrakéta a kazahsztáni Bajkonurból indult és az Olymp-K-2 (Lucs-5X) műholdat vitte magával. A start március 13-án magyar idő szerint 0:13-kor történt. Az Olymp-K sorozat tagjai olyan műholdak, amelyek katonai és felderítési céllal készülnek. Céljukat és műszaki paramétereiket hivatalosan nem hozzák nyilvánosságra, de elemzők szerint kettős alapfeladatot látnak el. Egyrészt a rádióforgalmat figyelik, másrészt titkosított adatátviteli szolgáltatást nyújtanak a nemzetbiztonsági minősítésű kormányzati és katonai felhasználóknak.

A Lucs megnevezés némileg megtévesztő, hisz ezen a néven működnek az orosz geostacionárius adatátjátszó műholdrendszer tagjai, amelyek közvetítésével folyamatos kapcsolat tartható a földi irányítás és az alacsony pályás űreszközök – mint például a Nemzetközi Űrállomás – között. Az Olymp-K holdak azonban nem ezek közé tartoznak. Továbbá az Olymp-K-2 fedélzetén állítólag lézeres kommunikációs berendezés is üzemel, amellyel az orosz – ugyancsak katonai kezelésben levő – GLONASSZ navigációs műholdrendszer számára korrekciós információt közvetítenek.

Az előző és egyúttal első Olymp-K 2014 szeptemberében állt pályára, szintén egy Proton-M rakéta és egy Briz-M végfokozat közreműködésével. Az a műhold a felbocsátása után 7 hónappal 18,1° nyugati hosszúság fölött kötött ki a geostacionárius pályaív mentén, vagyis az Egyenlítő fölött közel 36 ezer km magasban. Ez közvetlenül az Intelsat-7 és Intelsat-901 távközlési műholdak között volt, ingerültséget váltva ki a műhold-üzemeltető vállalatnál. 2015 szeptemberében aztán újabb pozíciót találtak neki, 24,4° nyugati hosszúság fölött. Ott az Intelsat-905 közelébe került. Később, 2018-ban megint odébbállt egy kicsit, 24,5° nyugati hosszúsághoz, ahol – a gyanú szerint – az ugyancsak nemzetbiztonsági célú francia Athena-Fidus távközlési hold közelében kémkedett.


Az első, 2014. szeptember 27-én indított Olymp-K műhold startja. Ugyanilyen rakétával, ugyanilyen sötétben történt most is az indítás Bajkonurból... (Kép: Roszkoszmosz)

Az Olymp-K holdak a Resetnyev vállalatnál, valószínűleg az Ekszpressz-1000 műholdplatformra épülnek, tömegük 3 tonna körüli. A mostani második példány állítólag 167° keleti hosszúság fölé tart.

Proton rakétából idén már indítottak egyet, február elején egy Elektro-L geostacionárius meteorológiai műholddal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024