Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Razbeg: új orosz kémműhold Pleszeckből
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, A nemzetbiztonságért - 2021.09.11 07:15.)

Egy új típusú, kis méretű, optikai tartományban működő katonai felderítő műholdat índított egy Szojuz-2.1v rakéta.

A start helyszíne az észak-oroszországi Pleszeck volt, időpontja szeptember 9-én magyar idő szerint 21:59. A Razbeg típusú műhold a sikeres pályára állást követően, a katonai indításoknál szokásos módon a Kozmosz nevet és a 2551-es sorszámot kapta.


Az első Razbeg kémműhold éjszakai indítása a Szojuz rakétáknál általában megszokott négy oldalsó segédrakéta nélküli, 2013 vége óta használatban lévő 2.1v változattal. (Kép: Roszkoszmosz)

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából végrehajtott start eredetileg július közepére volt beütemezve, de a többszöri halasztás okát nem hozták nyilvánosságra. A hordozórakétát és a tetejére szerelt űreszközt mindenesetre végül visszaszállították a szerelőcsarnokba.

A Razbeg egy kis méretű (250 kg-os) optikai kémműhold, a 2018 márciusában indított kísérleti EMKA (Kozmosz-2525) immár operatív célokra készült utóda. Bár küldetésének részletei titkosak, annyit mégis lehet róla tudni, hogy a moszkvai VNIIEM építette űreszköz kameráját, amely pánkromatikus (fekete-fehér) üzemmódban 90 cm-es felszíni felbontású képek készítésére alkalmas, egy belarusz cég (OAO Peleng) szállította.


Egy nem túl részletes vázlatrajz egy Razbeg műholdról (a szó jeletése: nekifutás). A most felbocsátott példány egy több elemből álló rendszer első képviselője lehet. (Kép: VNIIEM)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023