Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dupla Ekszpressz
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Lássuk és halljuk egymást - 2020.07.31 12:15.)

Két orosz geostacionárius távközlési holdat indítottak Bajkonurból, egy Proton-M hordozórakétával.

A start július 30-án, magyar idő szerint 23:25-kor történt. A kazahsztáni helyszínen ekkor már 31-ét mutatott a naptár. Az ebben az évben most először indított Proton rakéta hasznos terhe ezúttal egyszerre két orosz műhold volt. Mindkettő távközlési célú, geostacionárius pályára tart, üzemeltetőjük pedig az orosz állami műholdas távközlési vállalat (Russian Satellite Communications Company, RSCC). A műholdak az Ekszpressz (angolosan átírva Express) sorozat legújabb tagjai, a 80-as és 103-as jelzésűek.


Felül az Briz-M végfokozattól először elváló Ekszpressz-80, alatta az Ekszpressz-103, az indításra való előkészítésük közben. (Kép: Roszkoszmosz)

A műholdak feladata rádiós és televíziós műsorszórás, internetes adatátvitel és egyéb kommunikációs szolgáltatások, például orosz kormányzati szervek titkosított csatornáin. Az Ekszpressz-80 állomáshelye 80° keleti hosszúság fölött lesz, az Ekszpressz-103-é pedig – bármennyire kínálkozna is a 103° a jelölés alapján – a 96,5° keleti hosszúságnál. Az Egyenlítő fölött kb. 36 ezer km-rel húzódó körpályát saját ionhajtóműveik segítségével véglegesítik, aztán tartják majd a legalább 15 évesre tervezett működési idejük alatt.


A Proton rakéta és hasznos terhe, útban a szerelőcsarnokból a starthely felé Bajkonurban. (Kép: Roszkoszmosz)

A rakéta Briz-M végfokozata az indítás után kevesebb mint 10 perccel vált le a kiürült Protonról, hogy aztán megkezdje közel 18 órán át tartó, több hajtóműbegyújtást magában foglaló manőversorozatát. Az első műhold 17 óra 59 perccel az indítás után, a második 17 percre rá önállósul majd. Mindkét űreszközt Oroszországban, a Resetnyev vállalatnál építették. A fedélzeti távközlési berendezéseket a Thales Alenia Space olaszországi üzeme szállította. Mindkét műholdon 16 C-sávú és 20 Ku-sávú transzponder, valamint L-sávú kommunikációra alkamlas berendezés kapott helyet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021