Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Más műholdakat figyel?
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, A nemzetbiztonságért - 2019.11.27 06:15.)

Titkos orosz katonai űreszköz indult hétfőn Pleszeckből.

Az űreszköz kívülállók számára semmit lényegeset el nem áruló neve Kozmosz-2542, és november 25-én, magyar idő szerint 18:52-kor állították pályára az észak-oroszországi bázisról, egy Szojuz-2.1v rakétával. A végső pálya kialakítását egy Volga végfokozatra bízták. Amerikai követési adatok alapján a pályaelemek is ismertek: a magasság 365 km és 855 km között változik, a pályahajlás 97,9°-os.

Az előre be nem jelentett startról készült rövid videó. (Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium / Youtube)

Az orosz katonai illetékesek szerint a Kozmosz-2542 más orosz műholdak állapotát figyeli majd a világűrben. (Azt már mások teszik hozzá, hogy nyilván nem csak az oroszokét.) Mindenesetre a fedélzetén elhelyezett kamerával állítólag a Földről is készítenek majd felvételeket.

Elemzők hasonlóságokat vélnek felfedezni a mostani Szojuz-2.1v start és a 2017. júniusi között. Akkor ugyancsak titkolták a hasznos teher mibenlétét. 2017-ben a szakértők kezdetben arra tippeltek, hogy egy geodéziai célú mérésekre szánt katonai műhold állt pályára, de később kiderült, hogy arról a műholdról később, már a Föld körüli pályán önállósult egy kisebb példány is. Ezt orosz katonai források úgy írták le, mint amely képes vizsgálódás céljából megközelíteni és fényképezni egy másik űreszközt.

A Szojuz kisebb tolóerejű rakéták 2.1v változatának 2013-as bemutatkozása óta a mostani volt a hatodik repülése. Idén orosz gyártású hordozórakéták eddig 20 alkalommal végeztek űrindítást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023