Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jamal-601
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Lássuk és halljuk egymást - 2019.05.31 13:15.)

Proton rakétával állt sikeresen pályára a Gazprom Space Systems új távközlési holdja Bajkonurból.

Az orosz Proton hordozórakétának ebben az évben ez volt az első indítása. Az orosz megrendelésre Franciaországban épült Jamal-601 távközlési hold május 30-án, magyar idő szerint 19:42-kor emelkedett a magasba Bajkonurból.


Az indítás a kazahsztáni űrbázisról. (Kép: Roszkoszmosz)

Mintegy 9 órával később, amikor a Briz-M rakéta-végfokozat befejezte a kijelölt pályára való állításhoz szükséges manőverei sorozatát, az indítást sikeresnek nyilvánították. A Jamal-601 geostacionárius pályára kerül, üzemeltetője a Gazprom olaj- és gázipari óriásvállalat műholdas távközlési leányvállalata, a Gazprom Space Systems. Üzleti, kormányzati szervezetek és a lakosság részére is kínálnak szolgáltatásokat.


A Jamal-601 geostacionárius távközlési műhold a Thales Alenia Space franciaországi (cannes-i) szerelőcsarnokában, a munkában részt vevő szakemberek egy részének csoportképéhez hátteret adva. (Kép: Roszkoszmosz)

A Jamal-601 a Thales Alenia Space Spacebus-4000C4 jelű platformjára épült. Starttömege üzemanyaggal együtt 5,4 tonna, tervezett működési élettartama 15 év. Fedélzetén C- és Ka-sávú transzponderek működnek majd. A 2003-ban indított Jamal-202 műhold feladatait veszi át, lefedettségi területébe Oroszország mellett Kelet-Európa, Közép-Ázsia, a Közel-Kelet, és részben még Délkelet-Ázsia is beletartozik. Ha a most kialakított elnyúlt átmeneti pályáját a hajtóművei segítségével megemelik az egyenlítői sík közelében, 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius pályáig, ott a 49° keleti hosszúságnak megfelelő pozíciót fogja elfoglalni.

A csütörtöki start volt a Proton hordozórakéták különböző variánsainak 419. indítása, 1965-től számolva. Valószínűleg a következőre sem kell már sokat várni, ugyanis június 21-ére tervezik az orosz vezetéssel, jelentős német közreműködéssel készült Szpektr-RG röntgencsillagászati szonda felbocsátását. Az űrcsillagászati eszköz a Nap–Föld rendszer külső, L2 Lagrange-pontja környékén, mintegy másfél millió km távolságban dolgozik majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021