Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Orosz földmegfigyelő műhold indult
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak - 2016.03.14 06:15.)

A Reszursz-P3 a kazahsztáni Bajkonurból, egy Szojuz rakétával állt pályára.

A startot egy nappal el kellett halasztani, miután a visszaszámlálás a Szojuz-2.1b hordozórakéta hajtóműveinek beindítása előtt mindössze 20 másodperccel megszakadt. A Reszursz-P műholdsorozat harmadik tagja így végül március 13-án, magyar idő szerint 19:56-kor indulhatott el a világűrbe.


A Szojuz-2.1b rakéta a startállásban, rajta a Reszursz-P3 távérzékelő műholddal. (Kép: Roszkoszmosz)

Az orosz Reszursz-P műholdak polgári felhasználású optikai távérzékelő űreszközök. A földfelszínről készített felvételeiket többek közt mezőgazdasági, környezetvédelmi, térképészeti, katasztrófa-elhárítási célra, a tengeri hajózás és halászat segítésére alkalmazzák. A sorozat első tagja, a Reszursz-P1 2013. júniusban, a második 2014. decemberben állt pályára.


Egy Reszursz-P műhold rajza. (Kép: CSZKB Progressz)

Az 5920 kg tömegű Reszursz-P3 a szamarai CSZKB Progressz vállalatnál épült. Tervezett működési élettartama 5 év, a Föld körül 475 km magas poláris pályán kering. Fedélzetén kétféle kamerát helyeztek el. A keskeny látómezejű kamera felszíni felbontása az 1 m-t is eléri, az alacsonyabb felbontású, több hullámhosszon érzékeny kamera pedig széles sávokat tud egyszerre lefényképezni.

A starttal kapcsolatos késlekedés nincs hatással a Bajkonurból ezekben a napokban tervezett további, más startállásokból végrehajtandó indításokra. Ez a hét mozgalmas lesz a kazahsztáni űrközpont életében, hiszen március 14-én egy Proton rakétával tervezik indítani a Mars felé az európai–orosz ExoMars 2016-ot, 18-án pedig a Nemzetközi Űrállomást veszi célba a Szojuz TMA-20M űrhajó, rajta három főből álló személyzettel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021