Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Orosz meteorológiai hold és hat másik
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Időjárás és előrejelzése , Kis űreszközök nagy szerepe - 2014.07.10 07:15.)

Egy Szojuz hordozórakéta kedden állította Föld körüli pályára az űreszközöket.

A sikeres start Bajkonurból július 8-án, magyar idő szerint 17:58-kor történt. Az elsődleges hasznos teher a Metyeor-M2 (angolos írásmóddal Meteor-M2) időjárási műhold volt, amely alacsony poláris napszinkron pályára került. Feladata a meteorológiai előrejelzések segítése, a felhőborítás, a ciklonok figyelése, a felszíni és légköri hőmérsékletre, a levegő páratartalmára vonatkozó mérések végzése, a sarkvidéki jégtakaró tanulmányozása. Mellette kisebb „potyautasként” hat másik, Oroszországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Norvégiából származó műhold repült.


A modern digitális vezérlésű Szojuz-2.1b rakéta indulása, Kazahsztán, Bajkonur, 31-es startállás. (Kép: Roszkoszmosz)

A hordozórakéta 11 perccel a felemelkedés után juttatta átmeneti pályára az űreszközöket. A Fregat végfokozat kétszeri működtetése, mintegy egy óra után érte el végleges pályáját a Metyeor-M2. Utána csökkentett pályamagasságnál önállósítottak egy kisebb orosz kísérleti holdat is (RELEC). Végül a Fregat negyedik begyújtása után, kb. 630 km magas körpályára állt a fennmaradó öt kisműhold.

Az öt éves működési élettartamra tervezett Metyeor-M2 az orosz poláris meteorológiai műholdak új sorozatának második tagja. Az első példány 2009 szeptemberében állt pályára, és még mindig működőképes. Az időjárás-előjelezést segítő új műhold fedélzetén hat fő műszert helyeztek el. Több hullámsávban érzékeny kamerákat, mikrohullámú és infravörös sugárzásmérőt, X-sávú radarberendezést, valamint a műhold környezetében a Föld sugárzási környezetét vizsgáló műszert. A Metyeor-M2 a mérések végzése mellett alkalmas távoli meteorológiai észlelőállomások, tengeri bóják adatainak rádiós továbbítására az adatfeldolgozó központba. A korábbi generációkat is beleszámítva, az orosz Metyeor holdak közül 1964 óta már több mint 70 állt pályára!


A Metyeor-M2 és a többiek, a légköri emelkedés során védő rakétaorrkúp felszerelése előtt. (Kép: Roszkoszmosz)

A most felbocsátott további űreszközök közül külön említjük az első Skóciában épített műholdat (UKube-1), amely kommunikációs kísérleteket végez és egy kis kamerával is felszerelték. Pályára állt a kaliforniai Skybox Imaging cég második földmegfigyelő holdja, a SkySat-2. A nagyfelbontású űrvideókkal a földmegfigyelés „forradalmasításán” dolgozó vállalkozás azzal került nemrég a hírekbe, hogy a Google félmilliárd dollárért fel szeretné vásárolni őket. A SkySat-1 tavaly novemberben indult, jövőre többet is terveznek. Ugyancsak a mostani Szojuz rakéta utasa volt a Dauria Aerospace DX-1 jelű holdja, amelynek a nevezetessége, hogy az első teljes egészében magánfinanszírozású és -építésű űreszköz Oroszországban. Feladata a tengeri hajóforgalom követése lesz.

A keddi start kapcsán nem csak azok a műholdak érdekesek, amelyek elindultak, hanem egy olyan is, amely lemaradt. A kanadai M3M (Monitoring and Messaging Microsatellite) mikroműhold ugyanis az orosz-ukrán konfliktust követő gazdasági szankciók áldozatává vált: a kanadai kormányzat visszavonta a pályára állításra szóló megrendelést.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024