Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három Gonyec
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Lássuk és halljuk egymást - 2014.07.05 08:15.)

Új tagokkal bővült az alacsony pályás orosz polgári adatátjátszó műholdrendszer.

A három Gonyec (jelentése: hírnök) műhold Rokot hordozórakétával, az észak-oroszországi Pleszeckből startolt július 3-án, magyar idő szerint 14:43-kor. A Rokot két első fokozata, amelyeket egy korábbi orosz ballisztikus rakétatípusból alakítottak át űrindítások céljára, a repülés első öt percében rendben elvégezte a dolgát. A műholdak végleges pályára állításának feladata a Briz-KM végfokozatra hárult. Ennek két begyújtása után a három űreszköz kb. 1400 km magasságban húzódó, 82,5°-os hajlásszögű pályára került a Föld körül. A műholdak 16:28-kor önállósultak.


A Gonyec-M sorozatú holdakat a Resetnyev vállalat építette, tömegük egyenként 280 kg. (Kép: Roszkoszmosz)

A műholdrendszer a mostani bővítéssel összesen 10 aktív, működő tagot számlál majd. Feladatuk a kommunikáció biztosítása távoli vidékeken, katasztrófahelyzetek esetén, illetve az ipari és kutatólétesítményekkel való kapcsolattartás segítése. A küldött üzeneteket felküldik az épp a látómezőben elrepülő egyik Gonyec műholdra. Ott azokat tárolják a fedélzeti memóriában, majd alkalomadtán közvetítik a címzettnek.

A teljes lefedettséget biztosító rendszerhez egyszerre 12 működő holdra lesz szükség, ez az orosz illetékesek szerint jövőre megvalósulhat. A Gonyec a hasonló szerepet ellátó orosz katona Sztrela rendszer mintájára alakult ki. Első két, kísérleti célú műholdját 1992-ben állították pályára, Gonyec-D jelzéssel. A már operatív Gonyec-D1 sorozat 1996-tól indult. A rendszert eredetileg az orosz szövetségi űrügynökség (Roszkoszmosz) kezdte kiépíteni, de 1996-ban privatizálták, most a Gonets SatCom cég felügyeli.

A csütörtöki start a Rokot rakéta és a Briz-KM gyorsítófokozat számára sorrendben a 21. volt Pleszeckből, a 2000-es bemutatkozásuk óta.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024