Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Odaveszett egy orosz műhold
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Orosz hordozórakéták - 2014.05.16 10:15.)

A Proton rakéta harmadik fokozatának hibája miatt, a start után 9 perccel megsemmisült az Ekszpressz-AM4R távközlési műhold.

A fejlett, 5,77 tonnás űreszközt az Airbus Defence and Space cég építette. Feladata lett volna Oroszország és a szomszédos államok kiszolgálása televíziós műsorszórással, szélessávú internetes összeköttetéssel és más távközlési szolgáltatásokkal. A kb. 200 millió dollárt érő, geostacionárius pályára szánt Ekszpressz-AM4R remélt élettartama 15 év volt. Május 15-én, magyar idő szerint 23:42-kor indították Bajkonurból, egy orosz Proton hordozórakétával. A start azonban – a Proton-M rakéták és Briz-M végfokozatok közelmúltbeli gyászos statisztikáját tovább rontva – teljes kudarccal végződött. Az első jelentések szerint a felemelkedés után 545 másodperccel, már a harmadik rakétafokozat működése közben lépett fel hiba. A részleteket a telemetriai adatok alapján vizsgálják, a Proton jövőbeli indításait a vizsgálat eredményéig elhalasztják. A roncsok feltehetően Oroszország távol-keleti vidékén, az Altáj vagy Amur vidékén zuhanhattak le.

A csütörtöki startbaleset 2010 decembere óta már az ötödik a Proton-M/Briz-M páros esetében, összesen 36 indítási kísérletből. Egy hatodik esetben az ugyancsak orosz Jamal-402 távközlési műhold rossz pályára került, de végül el tudták érni vele a kijelölt geostacionárius pozíciót. A Proton rakétatípus 1965 óta most 397. alkalommal indult, a világ egyik vezető nagyteljesítményű hordozórakétája. Indításait részben az ILS (International Launch Services) amerikai-orosz vegyesvállalat szervezi (kereskedelmi műholdak), részben az Hrunyicsev cég (orosz állami megrendelések). Ez utóbbi kategóriába tartozott a mostani start is – ahogy érdekes módon a legutóbbi évek teljes kudarcainak mindegyike. (A Jamal-402 szerencsés végkimenetelű incidense ILS indításhoz kapcsolódott.)

Világszerte az idén eddig megkísérelt 26 űrindítás közül ez volt az első, amely sikertelenül végződött.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024