Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Februárban indulhat az első orosz magánműhold
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Üzlet és munkahely , Kis űreszközök nagy szerepe - 2013.11.04 07:15.)

1957 óta messze a legtöbb űreszközt bocsátották fel a Szovjetunióból, majd később Oroszországból, mégis 2014-ig kell várni az első teljesen magánpénzből készült műholdra.

A DX-1 jelzésű miniműhold egy Szojuz-2-1b hordozórakétával – több más műhold társaságában – áll majd pályára jövő februárban. Az űreszköz a Moszkva közelében fekvő Szkolkovo innovációs központjában készül, a Dauria Aerospace vállalatnál. Ez az első alkalom, hogy egy 100%-ban orosz magántőkéből finanszírozott műhold jut el a világűrbe. Célja egy új, kis műholdakhoz alkalmas platform tesztelése, a fedélzeti berendezések és szoftverek kipróbálása éles működés közben. Emellett a DX-1 egy olyan ultrarövid hullámú vevőkészüléket is magával visz, amellyel a tengeri hajók által leadott azonosító jelek segítségével a globális hajóforgalom követésében tud részt venni (Automatic Identification System, AIS).

A Dauria Aerospace, az első orosz űripari magánvállalat 2011-ben alakult Mihail Kokorics üzletember vezetésével. Terveikben megfizethető árú, a megrendelők által igényelt speciális feladatokra alkalmas kisműholdak gyártása, és egy a műholdak követésére és irányítására szolgáló központ felépítése is szerepel Szkolkovóban. A cég a központhoz szükséges elektronikai berendezések szállítására a dél-koreai Samsunggal kötött szerződést.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024